NEMŠKA KOSTNICA V TOLMINU PO NOVEM Z ELEKTRIKO

Ponedeljek, 01. junij 2020

V okviru čezmejnega strateškega projekta WALKofPEACE, ki na območju občin Bovec, Kobarid in Tolmin nadaljuje investicije na različnih točkah dediščine 1. svetovne vojne v Posočju, je sedaj tudi nemška kostnica pri sotočju v Tolminu dobila elektriko in svežo podobo.

Kostnica, zgrajena pred več kot 80 leti, je že vrsto let ena od pomembnih točk zgodovinskega turizma na Tolminskem, a je po tolikih letih obstoja kar klicala po temeljiti obnovi.

Z deli so pričeli v aprilu, njihova vrednost je slabih 30 tisoč evrov, od katerih dobijo povrnjenih 85 % iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Po tem, ko so lani v okviru omenjenega projekta uredili območje Javorce, je zdaj v osveženi podobi zaživela še Nemška kostnica. Kot poroča Občina Tolmin, je po pridobitvi kulturnovarstvenega soglasja Zavoda za varstvo kulturne dediščine izvajalec očistil večji del pročelja in kamnitega obzidja, zamenjal streho, prav tako saniral leseno ostrešje, ki je bilo po več desetletjih že močno dotrajano, in nekatere lesene in kovinske dele v notranjosti objekta. Ena največjih pridobitev kapele pa je po več kot 80 letih obstoja elektrika. Elektro Tolmin je vkopal napeljava do objekta, ki bo odslej razsvetljen v notranjosti, kjer je bil ogled osrednjega dela kapele doslej precej otežen. Uredilo se je tudi prezračevanje objekta, ki je v notranjosti razdeljen na dva dela: v prvem so imena padlih vojakov, izpisana na hrastovih ploščah, v drugem, kjer je tudi grobni prostor z relikvijami padlih in grobnica neznanega vojaka, pa na zlati mozaični podlagi.

Tolminski muzej je pripravil tudi razstavo Nemški sakralni pomniki prve svetovne vojne, na kateri bodo predstavljeni tudi podobni objekti, ki so bili v istem času zgrajeni v Italiji. Otvoritev razstave na Mestnem trgu bo 12. junija ob 18. uri. Istega dne bo uro prej ob nemški kostnici potekala tudi priložnostna slovesnost, ki se je bo udeležil tudi veleposlanik Republike Nemčije v Sloveniji Klaus Riedl.  


Simona Skočir (vir teksta in fotografije: Občina Tolmin)
Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
04.07.2020
17°C / 30°C
nedelja
05.07.2020
15°C / 32°C
ponedeljek
06.07.2020
17°C / 33°C