PODALI SMO SE ČEZ SOČO V ČEZSOČO

Nedelja, 21. junij 2020

Vas Čezsoča leži na levem bregu reke Soče in je od Bovca oddaljena 3 kilometre. Več o vasi, njenih prebivalcih in zanimivostih boste izvedeli v pogovoru s predsednikom krajevne skupnosti, Ambrožem Skočirjem. Vanji Hvala je za začetek izdal, kdaj je bilo ime vasi prvič omenjeno.Ambrož Skočir

V vasi Čezsoča, kjer se mudimo v tem dopoldnevu, živi tudi akademski slikar, Tomislav Rene Čopi, ki se ukvarja s poslikavo panjskih končnic. Poslikane panjske končnice predstavljajo pomemben del kulturne dediščine pri nas, v preteklosti so ljudje po njih razlikovali panje, pa tudi čebele so po zaslugi različno poslikanih panjskih končnic lažje prepoznale svoj panj.


Naš sogovornik je v to dejavnost usmeril veliko svoje pozornosti, že dolgo raziskuje zgodovino poslikav, poleg tega pa želi to avtohtono obliko umetniškega ustvarjanja na naših tleh približati tudi najmlajšim. Prisluhnimo kdaj in zakaj je začel s poslikavo panjskih končnic.

 Tomislav Rene Čopi 1


 Tomislav Rene Čopi 2

V današnji oddaji Prepoznaj svoj kraj smo s pomočjo predsednika krajevne skupnosti Čezsoča, Ambroža Skočirja in poznavatelja in ustvarjalca panjskih končnic, Tomislava Reneja Čopija odkrivali slikovito vasico, Čezsočo. Morda smo vam dali tudi namig, kam se lahko odpravite v toplih poletnih dneh.  

Ob koncu današnjega prispevka dodajamo še zanimivost. V Čezsoči je med drugim občasno živel in urejal dom naš radijski prijatelj Marjan Bevk, slovenski gledališki režiser in vsesplošni kulturni delavec.

Letos mineva 5 let od njegove prerane smrti. Ker govorimo o letu njegovega očeta Franceta Bevka, naj bo delno posvečeno tudi njegovemu sinu Marjanu.Vanja Hvala

Ambrož Skočir
Tomislav Rene Copi 1
Tomislav Rene Copi 2

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
02.07.2020
19°C / 31°C
petek
03.07.2020
20°C / 28°C
sobota
04.07.2020
18°C / 31°C