VRNITEV KONCERTOV 25. FESTIVALA KELTIKA

Petek, 26. junij 2020

Po nekajmesečnem zatišju zaradi epidemije je Zavod Jazz Cerkno spet začel prirejati koncerte. V sredo zvečer sta sezono poletne Keltike začela tandem Katarina Juvančič in Dejan Lapanja ter Samuel Blues, ki je nastopil solo. Koncert je bil v Glasbeni šoli, kjer se je ob upoštevanju varnostne razdalje zbralo dobrih 40 poslušalcev, ravno prav za večer intimne kantavtorske glasbe.

Katarina in Dejan sta prvič predstavila glasbeno-poetski performans »Kje si, človek?«, ki je poleg njunih pesmi vključeval tudi verze pesnikov, kot sta Srečko Kosovel in Ivan Volarič Feo. Pevka in kitarist sta navdušila s predanim nastopom ter s spretno vpeljavo tudi 100 let starih verzov v svoj nastop, s čimer sta poudarila večno aktualnost iskrenih umetniških besed.

Tudi Samuel Blues je svoj repertoar lastnih bluesovskih pesmi popestril z nekaterimi sto let starimi standardi začetnikov te zvrsti. Z raskavim glasom in hreščečo kitaro ter s preprostim ritmom je dokazal, kako lahko blues zaživi novo življenje, ko ga vešče umestiš v lokalne, natančneje gorenjske barve.

Julija in avgusta nas na Keltiki čakajo štirje koncertni večeri s šestimi domačimi in tujimi zasedbami. Prvi koncert bo v soboto, 11. 7., ko bo nastopil Vasko Atanasovski s svojim Adrabesa Quartetom in prepletom balkanske melodike, jazza in klasike. V petek, 17. 7., se bosta predstavili dve mednarodni zasedbi. Wild Strings Trio z glasbeniki iz Slovenije, Slovaške in Francije ter iransko-avstrijski trio Golnar & Mahan. Obe zasedbi se posvečata prežemanju orientalske glasbe z jazzom.

Poletni cikel Keltike bosta zaključila dva koncertna večera, in sicer v petek, 14., in soboto, 15. avgusta. Najprej nas čaka srečanje z italijansko zasedbo RadioZastava, na sklepnem večeru pa bomo slišali dve slovenski jazz zasedbi, Kombo C pod vodstvom Zlatka Kaučiča in kvintet Miusow ter tako napovedali 25. festival Jazz Cerkno, ki bo letos med 17. in 19. septembrom.


Foto: Tomi peterneljMario Batelič
 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
02.07.2020
19°C / 31°C
petek
03.07.2020
20°C / 28°C
sobota
04.07.2020
18°C / 31°C