SKUPEN PROJEKT O 1. SVETOVNI VOJNI, SPOZNAVANJE PRETEKLOSTI ZA POT MIRU V PRIHODNOSTI

Ponedeljek, 29. junij 2020


V okviru projekta sodelovanja med LAS-i Pot miru –dediščina prve svetovne vojne, ki je sofinanciran iz državnih in evropskih sredstev - iz evropskega sklada za regionalni razvoj, se bo v prihodnjih dneh odvijala vrsta predavanj na temo projekta, ki bodo prinesla tudi nekaj novih izsledkov iz tega časa na območjih Idrijskega, Cerkljanskega, Logaškega in Posočja, ki jih projekt zajema. Na prvem dogodku bodo predstavljeni izsledki in pričevanja, ki so jih muzejski sodelavci zbrali v okviru lanskoletne razstave Na obrobju pekla, Idrijsko in Cerkljansko 1914-1919.

Razstava, ki so jo postavili strokovnjaki Mestnega muzeja Idrija in njihovi zunanji sodelavci, je bila odmevna z več plati. Snovalci so z razstavo želeli obiskovalcem omogočiti spoznavanje dediščine obdobja prve svetovne vojne, kar je bilo v tem prostoru doslej zapostavljeno.


Območje Idrijskega in Cerkljanskega se resda ni nahajalo na prvi frontni liniji, tam niso potekali neposredni boji in se zato za izid vojne ni dogajalo nič usodnega. Kljub temu pa je prebivalstvo plačalo visok davek te največje svetovne morije. Z razstavo so snovalci opozorili na malega človeka, domačine z Idrijskega in Cerkljanskega, ki jih je zajel vojni tok in jim na domači kmetiji ali v mestnem okolju štiri leta krojil življenjski vsakdan.


Eden pomembnejših rezultatov tega raziskovalnega dela je seznam žrtev vélike vojne, ki je predstavljen na interaktiven način. Z njim se je muzej vključil v vseslovenski projekt Zbiranje podatkov o vojaških žrtvah 1. svetovne vojne. Razstavo je pospremil tudi bogat katalog v obliki znanstvene monografije. O njeni odmevnosti v širši javnosti in stroki pa priča dejstvo, da je Slovensko muzejsko društvo avtorjem razstave podelilo Valvasorjevo odličje za leto 2019.


Razstava, ki je sicer v muzejskih prostorih vrata zaprla junija lani, pa v drugačni obliki živi naprej. Izsledki raziskav in pričevanja o dogajanju med prvo svetovno vojno na Idrijskem in Cerkljanskem bodo namreč ta petek, 3. julija, v prostorih Hotela Cerkno predstavljeni na prvem iz niza predavanj v okviru širšega projekta Pot miru - dediščina prve svetovne vojne, v katerega sta poleg Idrijskega in Cerkljanskega vključeni tudi območji Logaškega in Posočja.


Metka Rupnik

Foto: Mestni muzej Idrija


 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
29.07.2021
18°C / 34°C
petek
30.07.2021
18°C / 33°C
sobota
31.07.2021
19°C / 33°C