POTUJOČA RAZSTAVA O FRANJI BO KOT EDINI SLOVENSKI PROJEKT PREJELA EVROPSKO DONACIJO

Torek, 30. junij 2020


Mestni muzej Idrija se je uvrstil med prejemnike donacije v okviru razpisa Sveta Evrope in Evropske komisije z naslovom Zgodbe Dnevov evropske kulturne dediščine. Na razpisu je kandidiral z zgodbo Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope in bo med skupno 11 prejemniki iz Evrope edini slovenski projekt, ki bo prejel donacijo v višini 10.000 evrov. 

Nagrade so zelo veseli, saj so v pripravo projekta, ki se bo lahko pričel izvajati 15. julija, zaključiti pa ga bo potrebno do konca marca 2021, vložili veliko truda. Na razpisu so lahko sodelovali organizatorji, ki so v zadnjih treh letih pripravili vsaj en dogodek v okviru Dnevov evropske kulturne dediščine, dobitniki nagrad European Heritage Award / Europa Nostra Award ter nosilci znaka evropske dediščine.


Prijavljeno zgodbo je muzej povezal s pripravo potujoče razstave o Partizanski bolnici Franja, s katero želijo gostovati doma in v tujini. Sestavni del te razstave bo tudi interaktivna vizualizacija, za katero bodo porabili prejeta sredstva. Spomenik želijo na ta način približati evropskemu občinstvu, saj zaradi lokacije »in situ« vsem ni dostopna. Avtorica nagrajene zgodbe in potujoče razstave, ki bo nastala, je Milojka Magajne, muzejska svetnica in vodja Cerkljanskega muzeja.


Izjava Milojka Magajne


Razstava bo prvič gostovala spomladi 2021 v Krapini na Hrvaškem. Tako bo muzej nadaljeval že utečeno sodelovanje z Muzejem krapinskih neandertalcev, tudi nosilcem znaka evropske dediščine.


Sodelovanje na razpisu je povezano s programom aktivnosti, ki jih je Mestni muzej Idrija načrtoval v zvezi s Partizansko bolnico Franja kot nosilko znaka evropske dediščine. Leto 2020 je namreč ocenjevalno leto. Komisija vsaka štiri leta preverja, če nosilci izpolnjujejo pogoje, da obdržijo znak, pri čemer je pomembno, na kakšen način javnosti predstavljajo svojo evropsko dimenzijo.

Februarja je muzej oddal poročilo za obdobje 2016–2020 in že pripravil program za obdobje 2020–2023. Z načrtovanimi aktivnostmi želijo širiti prepoznavnost Franje in njenih vrednot v evropskem prostoru in z njimi nagovarjati različne ciljne skupine, zlasti mlade.


Metka Rupnik

Vir: Mestni muzej Idrija
 

izjava Milojka Magajne

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
26.09.2020
10°C / 18°C
nedelja
27.09.2020
8°C / 18°C
ponedeljek
28.09.2020
10°C / 18°C