SVETNIKI POVSEM ENOTNI LE PRI VRTCU

Sreda, 01. julij 2020
Sinoči se je na 12. seji sestal občinski svet Občine Cerkno, ki je svoje zasedanje zaradi novih epidemioloških razmer ponovno prenesel v virtualno pisarno. Med obsežnim dnevnim redom tokrat izpostavljamo razpravo, ki se je razvila ob vlogi idrijske komunale za podaljšanje jamstva na limitni kredit, ki ga ima zaradi nelikvidnosti aktiviranega pri eni izmed poslovnih bank. Direktorica Komunale Idrija Brigita Šen Kreže je svetnikom zagotovila, da se njeno poslovanje izboljšuje in da bo v naslednjem obdobju potreb za posojila vse manj. Izboljšanje poslovanja komunale naj ne bi temeljilo le na poviševanjih cen storitev, pač pa tudi na notranji reorganizaciji, tudi v kadrovski politiki.


V nadaljevanju se je razvnela kar polemična razprava pri vsebinah, ki so se nanašale na urejanje drobnih lastninskih problemov občanov, ki jih bo občina zlahka razrešila z menjavami, odkupi ali prodaj delov parcel. Večino pobud občanov so enotno potrdili, zelo neenotni pa so bili pri nekoliko večjem projektu, ki je povezan z urejanjem odnosov med lastniki parcel, ob novem trgovskem centru na vhodu v Cerkno. Nekateri svetniki, še zlasti z liste Stanka Močnika, so opozarjali na možnost, da bo Občina Cerkno s preveč ohlapno politiko do lastnikov kapitala izgubila prostor za kolesarske poti, javne površine ter nemotene dostope do zasebnih hiš.


Brez velikih pripomb so na včerajšnji seji sprejeli poročila o poslovanju javnih zavodov ter izvajanju kulture in športa v občini.


Zelo neenotni, po že znanem glasovalnem scenariju, pa so bili pri dopolnitvi kadrovskega načrta, na osnovi katerega bo občina zaposlila dodatnega uslužbenca za potrebe urejanja prostora, gospodarskih in drugih javnih služb.


Ob koncu pa se je seja nepričakovano razširila. Osnovna šola Cerkno je namreč svetnikom pripravila zanimiv predlog, da bi že letos vrtec razširili na deseti oddelek. To možnost so našli v ureditvi dela prostorov v objektu osnovne šole. Tja bi s predhodno ureditvijo sanitarijev preselili starejše otroke, v obstoječem vrtcu pa sprostili prostor za še en oddelek. Idejni načrt predvideva investicijo, ki bi jo sofinancirala sama šola, Občina Cerkno pa bi morala z rebalansom v letošnjem letu zagotoviti okrog 40 tisoč evrov.

V tem primeru pa ni bilo junaka, ki bi ob glasovanju premišljeval. Brez izjeme so idejo podprli in sklenili, da bodo v naslednjih tednih postorili vse, da bo nekaj več kot desetim otrokom, ki bi sicer ostali brez varstva, to zagotovljeno že septembra ali oktobra.


Pod pobudami svetnikov pa se je razprava razvnela predvsem o ideji Jurija Kavčiča, da bi občina odkupila objekt pred vhodom v Bolnico Franjo in ga namenila logističnemu centru. O tem pa več v naših prihodnjih informativnih oddajah.Ivan Seljak

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
27.01.2021
-6°C / 9°C
četrtek
28.01.2021
-5°C / 9°C
petek
29.01.2021
-4°C / 8°C