KAKO BO Z LAJŠTOM, IDRIJSKO BELO, KRAJINSKIM PARKOM V PRIHODNJE?

Četrtek, 02. julij 2020

Zavod za turizem Idrija je včeraj pred osnovno šolo v Idriji organiziral okroglo mizo o upravljanju Krajinskega parka Zgornja Idrijca, na kateri so kot govorniki sodelovali župan Tomaž Vencelj in Martina Pišljar, v občinski upravi zadolžena za področje prostora, Valerija Verhovnik, direktorica Zavoda za turizem Idrija, ki upravlja s Krajinskim parkom Zgornja Idrijca, ter predstavnica Zavoda za varstvo narave iz Nove Gorice Martina Stupar. Dogodka so se udeležili tudi prebivalci krajinskega parka ter predstavniki podjetja Slovenski državni gozdovi,  Zavoda za gozdove Slovenije, Geoparka Idrija, občiski in krajevni svetniki, predsedniki krajevnih skupnosti, lovskih in ribiške družine.


Uvodoma je strokovnjakinja z Zavoda za varstvo narave iz Nove Gorice Martina Stupar predstavila občinske, državne in mednarodne naravovarstvene akte in statuse, ki veljajo za območje krajinskega parka, ki v večjem delu sodi tudi pod Naturo 2000. Župan Tomaž Vencelj pa je v nadaljevanju izpostavil željo občine, da z upravljavskim načrtom, ki ga bo izdelal Zavod za turizem Idrija, zagotovi upravljanje območja, določi režim obnašanja obiskovalcev, dovoljene in prepovedane posege v naravo ter razreši najbolj pereča vprašanja, na katere opozarjajo prebivalci krajinskega parka.


Izjava Tomaž Vencelj


V nadaljevanju je Martina Pišljar predstavila nujne vzdrževalne posege, ki jih občina vsako leto zagotovi na območju od Rak do Lajšta in za to porabi letno okoli 30.000 evrov, predstavila pa je tudi načrte temeljitejšega urejanja območja kopališča.


Kot sta povedala Valerija Verhovnik, direktorica Zavoda za turizem, in župan Vencelj, bo občina čez približno 14 dni pri Divjem jezeru in Fežnarju postavila znake o prepovedi parkiranja po Strugu, razen na posebej določenih mestih, ob vikendih bodo obiskovalcem delili informativne zgibanke o obnašanju v parku, uvedenih bo tudi 5 redarskih mest na prometnicah, prihodnje leto pa je v načrtu vzpostavitev vstopne točke v park, najverjetneje pri Podroteji, na območju sedanjega lesnega skladišča, kjer bi obiskovalci puščali avtomobile in se v Belo odpravljali s kolesi oziroma javnim prevozom.


V nadaljevanju okrogle mize se je razvila razprava, na kateri so zlasti prebivalci Bele znova opozarjali na problematiko, s katero se soočajo v času poletne sezone, od navala obiskovalcev, avtomobilov, ki jih ti parkirajo vsevprek, tudi na zasebnih zemljiščih, neurejenih sanitarij na kopališču, naravovarstvenikov, ki zavračajo posege v prostor, do nevarnega prometa po cesti v Belo v času sezone. Tatjana Majnik, prebivalka Idrijske Bele ter svetnica v krajevnem in občinskem svetu.

Izjava Tatjana Majnik


O vsebini razprav z včerajšnje okrogle mize podrobneje v sredini oddaji V središču.


Metka Rupnik

Foto: Sara Velikonja

izjava Tomaž Vencelj
izjava Tatjana Majnik

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
15.08.2020
19°C / 31°C
nedelja
16.08.2020
18°C / 33°C
ponedeljek
17.08.2020
17°C / 32°C