AJDOVSKI ŽUPAN LETOS IZBRAL PINELO - DOPOLNJENO

Nedelja, 05. julij 2020
Minuli četrtek, po zaključku 14. redne seje občinskega sveta Ajdovščina je Tadej Beočanin razglasil letošnje županovo vino. Ta laskavi naslov je prejela vrhunska pinela, budanjskega vinarja Franca Kodeleta.

Tako kot večina prireditev in dogodkov se je tudi občinsko vinsko ocenjevanje letos prilagajalo ukrepom za preprečevanje širjenja koronavirusa, zato je bilo izpeljano kar z dvomesečnim zamikom. Na letošnje ocenjevanje je prispelo veliko število vzorcev, enaindvajsetih vinarjev ajdovskih vinogradniških vasi. Po besedah župana so bila letos v ospredju mlada bela vina s katerimi domači vinarji dokazujejo, da pridobijo na kakovosti iz leta v leto. Na koncu je po mnenju ocenjevalcev listino odličnosti prejelo kar 13 vin, med katerimi je nato župan sam izbral Županovo vino 2020.

Listino odličnosti so prejeli Bogdan Čehovin iz Gaberji, Jože Čuk iz Velikih Žabelj, Peter Bakaršič iz Malih Žabelj, Peter Ferjančič in Posestvo Štokelj s Planine, Miha Cigoj iz Črnič in Franc Kodele iz Budanj, katerega pinela se je okitila z naslovom Županovo vino 2020. Več o tem kako je potekal sam izbor županovega vina, Tadej Beočanin.


Izjava Tadej Beočanin
Nagrajena vina z listino odličnosti


Županovo vino 2020 je pinela letnika 2019, ki jo pridelal Franc Kodele iz Budanj. Pri Kodretovih se z vinogradništvom bolj intenzivno ukvarjajo zadnjih 15 let. Tako Franc kot njegova žena Alenka sta na osvojen naziv ponosna in pravita, da je ta naziv pravzaprav potrditev dobrega dela v vinogradu in kleti, od koder lahko v prihodnosti pričakujemo kaj novega. Več o pineli 2019, Franc Kodele.


Izjava Franc Kodele


Ob izboru vin za potrebe občine in promocije domačega vinogradništva je ocenjevanje za vsakega vinogradnika pomembno tudi zaradi samih ocen in splošnega pregleda kakovosti domačih vin. Veliko število vzorcev iz različnih koncev občine je odličen referenčni vzorec. Dodati velja, da je bilo občinsko vinsko ocenjevanje prvo tovrstno v regiji v letošnjem letu.Ana Štokelj


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
15.08.2020
19°C / 31°C
nedelja
16.08.2020
18°C / 33°C
ponedeljek
17.08.2020
17°C / 32°C