PIVČEVA V KANALU TUDI O DIVJADI IN ZVEREH

Četrtek, 09. julij 2020

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je včeraj obiskala tudi občino Kanal ob Soči, kjer je potekala okrogla miza na temo problematike in priložnosti kmetijstva v občini.


V Kanalu so okroglo mizo zaradi podobnih razmer v kmetijstvu začeli s podobnimi iztočnicami kakor v Tolminu, torej problematiko težavnosti obdelave kmetijske zemlje v gorskem svetu, povprečno majhnostjo slovenskih kmetij in posledično veliko potrebo po ustvarjanju dodane vrednosti na kmetijah, posebna skrb pa velja sploh ohranjanju kmetij, pri čemer imajo najpomembnejšo vlogo seveda mladi prevzemniki. 


Kmetijstvo v občini Kanal je sicer še vedno relativno monokulturno, na 133-ih kmetijah prevladuje živinoreja, ostalih panog je zgolj za vzorec, npr. dve čebelarski kmetiji, dve kmetiji s prašiči in prodajo suhomesnih izdelkov, zgolj ena kmetija mleko predeluje v mlečne izdelke, zaživel ni niti projekt namakalnega sistema za pridelavo zelenjave na Gorenjem Polju. Prav tako na tem območju ni niti ene kmetije s dopolnilno dejavnostjo turizem, kar gotovo pušča veliko prostora za izboljšave.


Na ministrico so se sicer domači pridelovalci obrnili z več težavami, izstopal pa je problem divjadi in zveri, ki v zadnjih letih delajo škodo tako na živini kot na zemljiščih. Ministrica Pivčeva je v odgovoru na to vprašanje omenila lanski neuspešen primer zakona o izrednem odvzemu divjih zveri, nadalje pa še


Izjava: Aleksandra Pivec


Upravljanje z divjadjo je seveda stvar, kjer se išče kompromis vseh vpletenih strani in zahteve kmetov so, tako poudarja Pivčeva, zgolj ena plat medalje v vsej zgodbi. Slovenija naj bi bila sicer, po njenih besedah, država kjer je sobivanje divjih živali in človeka vsaj formalno dobro urejeno, ravno takšni pogovori pa so potrebni zato, da ljudje stanje na terenu lahko sporočijo pristojnim institucijam, ki tako dobijo realnejši vpogled v tematiko.


Primož Božič

Izjava Aleksandra Pivec

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
15.08.2020
18°C / 32°C
nedelja
16.08.2020
18°C / 32°C
ponedeljek
17.08.2020
18°C / 29°C