KONEC 2021 UPRAVLJALSKI NAČRT, ŠE VEDNO V VELJAVI DRŽAVNI ZAKONI IN EVROPSKE DIREKTIVE

Četrtek, 09. julij 2020

 

Pred dnevi se je v Idriji odvijala okrogla miza o bodočem upravljanju s Krajinskim parkom Zgornja Idrijca, ki je po 28 letih odkar je tedanja skupščina občine Idrija območje zavarovala kot krajinski park, šele letos dobilo upravljavca, to je Zavod za turizem Idrija. Zavod naj bi do konca leta 2021 izdelal upravljavski načrt, ki bo uokviril režime ravnanja na zaščitenem območju. Zlasti na ožjem območju krajinskega parka, ki obsega naravno kopališče Lajšt in dolino Struga, se namreč soočajo različni interesi naravovarstvenikov, drugih interesnih skupin, obiskovalcev in prebivalcev območja. Slednji pa si želijo zlasti življenjskih rešitev, ki bi sicer zavarovale naravno in kulturno dediščino območja, hkrati pa prebivalcem omogočila uresničitev razvojnih iniciativ in gradnjo najnujnejše infrastrukture.


Že sedaj, preden je oblikovan upravljavski načrt, dovoljene in prepovedane posege v krajinski park, katerega del sodi tudi pod Naturo 2000, opredeljuje občinski odlok, državna zakonodaja in evropske direktive, kot je na dogodku pojasnila predstavnica Zavoda za varstvo narave iz Nove Gorice Martina Stupar. Prispevek Metke Rupnik.

Foto: "Pločevina" na Lajštu lani poleti (FB: KS Mesto Idrija)


posnetek Martina Stupar

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
15.08.2020
18°C / 32°C
nedelja
16.08.2020
18°C / 32°C
ponedeljek
17.08.2020
18°C / 29°C