POGOVOR O ČEZMEJNEM KULTURNEM SODELOVANJU OB KANDIDATURI NOVE GORICE ZA EVROPSKO PRESTOLNICO KULTUR

Sobota, 01. avgust 2020

Včeraj je pred knjižnico Cirila Kosmača v Tolminu potekal javni pogovor o čezmejnem kulturnem sodelovanju v regiji. Osnovni ton debate je dajala kandidatura Nove Gorice za evropsko prestolnico kulture 2025, ki je zamišljena kot evropska predstavitev tega območja kot enotnega kulturnega prostora, čeprav se v njem še vedno pozna stoletna prisotnost državne meje. 


Izjava: Neda Rusjan Bric


Kakor je še povedala Rusjan Briceva, padec meje z vstopom Slovenije v schengensko območje leta 2007 ni pomenil samodejnega premešanja kulturnih vsebin iz obeh strani. Veliko oviro še vedno predstavlja jezik in različna interpretacija zgodovine 20. st., ki je dva največja naroda ob meji usodno zaznamovala. 


O zmagovalcu izbora za evropsko prestolnico kulture bo odločeno jeseni, pripravljalni odbor pa do tedaj izbira med vsebinami, ki bi bile primerne za osvetlitev na evropski ravni. Meddržavno povezovanje pa so prakticirali tudi v obdobju karantene: pripravili so spletni tečaj slovenščine in italijanščine s preko 2300 udeleženci, potem spletno pogovorno kavarno, o dogajanju na Trgu Evrope pri novogoriški železniški postaji pa posneli kratek dokumentarni film. Tam so se namreč v obdobju zaprtja državnih mej srečevali znanci in sorodniki, ki jih je nekdanja meja znova ločila, pri čemer Rusjan Briceva spominja na podobne dogodke iz leta 1947, obdobja, ko je bil prehod meje sicer prepovedan in smrtno nevaren. 


Na pogovoru, ki ga je vodil Erik Vrčon, so poleg Nede Rusjan Bric, vodje kandidature Nove Gorice za evropsko prestolnico kulture, sodelovali še Janez Leban, organizator festivala Sajeta, Zdravko Duša in Vida Rucli iz Topolovega v Beneški Sloveniji.Primož Božič

Neda Rusijan Bric

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
15.08.2020
18°C / 32°C
nedelja
16.08.2020
18°C / 32°C
ponedeljek
17.08.2020
18°C / 29°C