PODKRAJ - VAS POD »KROJEM«

Nedelja, 02. avgust 2020

Na tole prvo avgustovsko nedeljo nas je pot zanesla v višje predele Zgornje Vipavske doline, ustavili smo se v vasi, ki se razteza na nadmorski višini 800 metrov in leži na stiku kar treh različnih planot. Podkraj je strnjeno gorsko naselje, ki zajema še odmaknjene zaselke Trševje, Srebote in Hrušico. 


Gre za vas z bogato zgodovino in kulturno dediščino, saj je skozi samo naselje v rimskih časih potekala zelo pomembna cestna povezava iz Ogleja preko«prelaza« Hrušice v Ljubljano.


Vas je čudovita skozi vse leto prav zato je enkraten raj tako za mimoidoče, plezalce pa tudi pohodnike, saj skozi kraj namreč vodi tudi Slovenska planinska pot. Panoramska, dobro označena in primerna za vsakega pohodnika je krožna pot iz Podkraja preko Križne gore na Sveti Duh in nazaj. Prav tako je tudi zanimiva pot, ki vodi od Predjamskega gradu do Hrušice ter naprej do Javornika.

Na to nedeljsko dopoldne smo se torej ustavili v Podkraju, kjer je naša sodelavka Ana Štokelj najprej poklepetala s predsednikom KS Podkraj, Metodom Bizjakom.


Pogovor o Podkraju – Metod Bizjak
Slap reke BeleV Podkraju je bila, kot ste že lahko slišali v preteklosti ena izmed pomembnih obrtnih dejavnosti tudi oglarstvo, ki se je v manjši meri ohranilo do danes. Kope tako vsako leto kurijo Tone Koren, Maks Kobal in Drago Puc. Kakšen je potek pridobivanja lesenega oglja na tradicionalen in klasičen način nam je zaupal oglar Drago Puc.


Pogovor o oglarstvu – Drago Puc


Domačini v Podkraju tudi pravijo, da imajo »drugo golico«, gre za planoto Strelice, ki je v mesecu maju odeta v čudoviti svet narcis.


Ana Štokelj

Metod Bizjak
Drago Puc

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
23.09.2020
16°C / 22°C
četrtek
24.09.2020
16°C / 24°C
petek
25.09.2020
17°C / 22°C