Z VČERAJŠNJO ODLOČBO V OKUŽENO OBMOČJE VKLJUČENI TUDI ČRNI VRH, LOME IN RAVNIK

Četrtek, 06. avgust 2020

Včeraj smo na Primorskem valu poročali o ukrepih, ki jih je na okuženem območju na delih logaške in na manjšem območju idrijske občine odredila pooblaščena veterinarka Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin potem, ko je strokovnjak Nacionalnega veterinarskega inštituta konec junija na območju katastrske občine Novi Svet pri pregledu potrdil okužbo s hudo gnilobo čebelje zalege v prvem in 31. julija še v drugem čebelnjaku. Včeraj pa je bilo v okviru s prejšnjo odločbo odrejenih pregledov na okuženem območju odkrito še eno žarišče bolezni.

Tudi ta okužen čebelnjak je na območju katastrske občine Novi Svet na Logaškem, vendar zakonodaja določa, da se kužni krog določi v tri kilometrskem radiu od žarišča oziroma v preletni razdalji čebel. Pooblaščena veterinarka Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je tako včeraj izdala novo odločbo o ugotavljanju, zatiranju in preprečevanju hude gnilobe čebelje zalege, v kateri je določila še širše okuženo območje, ki zajema še večji del idrijske občine. Kužni krog se po novem razprostira čez katastrske občine Novi Svet, Hotedršica, Medvedje Brdo in Ravnik v logaški ter Godovič, Črni Vrh in Lome v idrijski občini.


Ker zdravila za okužbo čebel v čebelnjakih s hudo gnilobo čebelje zalege ni, jo je mogoče zatreti le z doslednim izvajanjem ukrepov, ki jih je z odločbo določila pooblaščena veterinarka Uprave RS za varno hrano veterinarstvo in varstvo rastlin. Tako je na območju kužnega kroga prepovedano premikanje čebelnjakov z in na okuženo območje, premikanje čebeljih družin, čebel oziroma matic s spremljevalkami med čebelnjaki znotraj okuženega območja ter v čebelnjake izven območja. Veterinarska odločba odreja tudi klinični pregled vseh čebeljih družin v vseh čebelnjakih okuženega območja, ki ga opravi strokovni delavec Nacionalnega veterinarskega inštituta.


Metka Rupnik

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
23.09.2020
16°C / 22°C
četrtek
24.09.2020
16°C / 24°C
petek
25.09.2020
17°C / 22°C