V VIPAVSKI DOLINI ZAČENJAJO ODKUP BRESKEV, CENA ENAKA LANSKI

Četrtek, 06. avgust 2020

V Vipavski dolini so tik pred začetkom odkupovanja breskev, katerih letina je zaradi spomladanske pozebe letos sicer zelo slaba. V Kmetijski zadrugi Vipava, ki odkupuje breskve za Fructal, so za STA pojasnili, da je odkupna cena enaka lanski in znaša 23 centov za kilogram. Odkupa zgodnjih sort zaradi slabe letine letos ni bilo.

V preteklih sezonah so odkupili tudi do 250 ton breskev, letos pa bo skupna količina predvidoma dosegla desetino tega, so povedali v zadrugi. Za breskve, prodane v okviru blagovne znamke Vipavska breskev, bodo sadjarji tudi letos prejeli več, in sicer 28 centov za kilogram.

V ravninskem delu Vipavske doline so breskve letošnjo pomlad skoraj v celoti pomrznile, nekaj sadja je ostalo le v sadovnjakih na obrobju Vipavske doline in v višjih legah Goriških Brd. "Pozeba je prizadela predvsem nasade, ki ležijo na ravnini ter imajo z vidika kakovosti zemlje in možnosti namakanja optimalne pogoje za pridelavo," so navedli v zadrugi.

So pa pridelovalci po njihovih besedah letos lahko zadovoljni s kakovostjo sadežev.

Zaključek odkupa je po navedbah zadruge trenutno težko napovedati, saj bo odvisen od vremenskih pogojev in zorenja breskev. Po vsej verjetnosti bo to v drugi polovici avgusta. 

STA

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
23.09.2020
16°C / 22°C
četrtek
24.09.2020
16°C / 24°C
petek
25.09.2020
17°C / 22°C