ZARADI LOKALNIH ZDRAH BO BOLNICA FRANJA ČEZ NOČ OSTALA BREZ GOSTINSKE PONUDBE

Petek, 07. avgust 2020

Partizanska bolnica Franja je v času korona krize delila usodo drugih javnih ustanov, po sprostitvi obiskov pa so v Mestnem muzeju Idrija zelo zadovoljni.


„Obisk Bolnice Franje, gledano skozi presek zadnjega meseca, je izjemno vzpodbuden!“ pove vodja Cerkljanskega muzeja, ki je del Mestnega muzeja Idrija, Milojka Magajne. „Letos prevladujejo domači turisti, ki so v veliki meri nadomestili izpad tujih gostov.“


Ker se morajo prilagajati splošnim pravilom za preprečevanje okužb z korona virusom, so spremenili termine javnih vodenj po Franji. Sobote in nedelje so najbolj obiskane, zato so vodene obiske po Partizanski bolnici Franja uvedli ob sredah in petkih ob 11. uri. V okviru Dnevov evropske kulturne dediščine pripravljajo poseben dan odrtih vrat. Ta bo 3. oktobra, spremljalo pa ga bo več kulturnih dogodkov. Sicer pa je Franja na ogled vsak dan med 9. in 18. ur, sezona obiskov pa traja do konca oktobra.Tu je konec pozitivne zgodbe. Kot smo v naših informativnih oddajah že poročali, je nenavadno veliko polemik pa je povzročila odločitev trenutnega lastnika gostinskega objekta in zemljišč pred vhodom v Franjo, da nepremičnine proda. Občina Cerkno sprva ni uveljavljala predkupne pravice, zato so trenutni najemniki lokala že zagotovili kupnino. Naknadno pa je svetnik Jurij Kavčič terjal od občine, da pravico za odkup vendarle uveljavi in zagotovi sredstva. Na tem mesti naj bi s pomočjo javnih razpisov uredili poseben informacijski center s turistično ponudbo.


Izkazalo se je, da so se za to potezo dogovorili vsi "nežupanovi"  svetniki, saj so na posebni seji gladko preglasovali listo župana Gašperja Uršiča. Ta trdi, da je nakup negospodaren, saj ni izdelan primeren program. Sto tisočakov je po njihovem mnenju le vrh ledene gore, saj jih bo investicija najmanj potrojila.


Preostali svetniki so bili povsem nasprotnega mnenja. Prepričani so, da gre za enkratno priložnost, da bi v določenem času Franja, ki je na seznamu Unescove dediščine, dobila celovito podobo. Za to pa je potrebna velika mera poslovnega poguma, so poudarjali.


A ta poslovni pogum se je v praksi razblinil že v naslednjih dneh. Dosedanja najemnica, Milojka Razpet, ki je sicer že vplačala aro za kupnino, je po resnem razmisleku opustila turistične načrte in se odločila, da v sredo, 12. avgusta, zaključi svoje posle pred Bolnico Franja.


„S težkim srcem sem se za to odločila“, pove Razpetova, „a druge izbire v teh zdrahah ni bilo. Z dosedanjim lastnikom se pogodba izteka, z Občino Cerkno, kot predvidenim novim lastnikom, nimamo nobenih dogovorov“, še pove.

Z njeno odločitvijo sta že seznanjena Mestni muzej Idrija in Občina Cerkno, ki sredi največje turistične sezone ne bosta mogla storiti kaj več kot to, da bosta poskrbela za sanitarije. Za to je bil navsezadnje objekt pred Franjo leta 1977 postavljenIvan Seljak


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
23.09.2020
16°C / 22°C
četrtek
24.09.2020
16°C / 24°C
petek
25.09.2020
17°C / 22°C