POSLOVIL SE JE NOVINAR FILIP ŠEMRL

Petek, 07. avgust 2020

Poslovil se je dolgoletni dopisnik Radia Slovenija iz Idrije in širše regije Filip Šemrl, eno najbolj prepoznavnih imen slovenskega radijskega novinarstva. Bil je tudi dolgoletni sopotnik in zunanji sodelavec našega Primorskega vala.

Svojo novinarsko pot je začel že v študentskih letih kot športni novinar in reporter, ki je pokrival tudi moško in žensko alpsko smučanje, nadaljeval pa v dnevno-informativnem programu.

Leta 1982 je postal dopisnik iz Idrije, od koder je pokrival severno Primorsko; od Idrijskega in Cerkljanskega do Vrhnike in Vršiča. Zavedal se je pomena lokalne informacije. Tudi več ur se je vozil v oddaljene zaselke in potem še pešačil v strmine do ljudi, o katerih življenju in težavah je poročal. Do krivic in nedolžnih žrtev je imel še posebno spoštljiv odnos, kar se je odražalo zlasti v njegovih poročanjih med osamosvojitveno vojno, z balkanskih bojišč, v prodornih poročilih in pretresljivih reportažah z naravnih katastrof v Posočju. S svojim novinarskim delom je pomembno prispeval tudi k hitrejšemu iskanju rešitevza  težave prizadetih prebivalcev. Za profesionalno in kritično poročanje o plazu v Logu pod Mangartom je leta 2001 prejel nagrado Društva novinarjev Slovenije za izstopajoče dosežke.

Filip Šemrl je bil aktiven tudi kot član stanovskega društva, Novinarskega častnega razsodišča in Sindikata novinarjev Slovenije. Dejavno se je vključeval tudi v organizacijo državnih prvenstev novinarjev smučarjev-SCIJ Slovenije zlasti, kadar ga je gostil SC Cerkno.

Tudi lokalna skupnost je prepoznala pomen njegovega novinarskega dela. Občina Idrija mu je leta 2012, ob 30. obletnici idrijskega dopisništva Radia Slovenija, za njegovo novinarsko delovanje podelila nagrado Občine Idrija.

Bil je tudi dolgoletni sopotnik in zunanji sodelavec Primorskega vala. Med drugim smo na njegovo pobudo kot prvi radio v Sloveniji pričel objavljati rubriko Črna kronika, ki je šele čez leta postala programska stalnica tudi drugih slovenskih radijskih postaj. Dolga leta je bil tudi njen avtor.

Novinarsko smo se z njim srečevali na različnih dogodkih, dokler mu tega ni preprečila bolezen, pa se je redno udeleževal tudi letnih srečanj sodelavcev našega radia, kjer smo ga spoznavali kot sproščenega in družabnega sogovornika. 


Metka Rupnik
Foto: Filip Šemrl ob prevzemu nagrade Občine Idrija leta 2012  (arhiv glasila Komunitator)

 

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!



Pozabljeno geslo?

 

sreda
23.09.2020
16°C / 22°C
četrtek
24.09.2020
16°C / 24°C
petek
25.09.2020
17°C / 22°C