VIPAVSKA TRGATEV V POLNEM TEKU

Sobota, 12. september 2020

Letošnja letina grozdja v Vipavski dolini bo odlična, saj je vreme skozi čas rasti in dozorevanja grozdja dobro služilo. Zadnjih 14 dni je bil sicer vrh Vipavskih gričev opazen pojav suše, ki pa po zagotovilih kmetijske svetovalne službe in vinogradnikov ni vplival na kakovost že sicer sladkih grozdov. Na drugi strani pa je prav suho vreme zaustavilo pojav gnilobe, ki se je začela pojavljati ponekod v nižjih predelih. Če se bodo še kletarji dobro odrezali, potem bo ta letnik po kakovosti izvrsten, po količini pa po pričakovanjih, torej normalen. V to je bil že ob pričetku trgatve prepričan Dr. Klemen Lisjak, s Kmetijskega inštituta Slovenije:

Posnetek Klemen Lisjak

Prvi vinogradi so bili potrgani že pred desetimi dnevi, predvsem bele sorte, ki so jih vinarji namenili za peneča vina, za kar je potrebne nekaj več kisline. Peneča vina so na Vipavskem v zadnjem obdobju pravi modni hit. S takšno tehnološko predelavo, ki pa je pogojena z znanjem in dobro opremo v kleti, se praktično ukvarja vsaka malo večja vipavska vinogradniška hiša. Vrhunec letošnje „bendime“ bo ta konec tedna,  ko bo potrgan večji del belih sort.  Rdeče sorte imajo še nekaj časa za plemenitenje. Če bo šlo vse po sreči, bodo zadnje trgatve potekale konec septembra ali celo v prvih oktobrskih dneh.  

Bolj kislih obrazov so kmetje, ki oddajajo grozdje v vipavsko klet na osnovi letnih pogodb. Dobra dva milijona kilogramov grozdja bodo v kleti Vipava 1894 odkupili le od kmetov, ki imajo sklenjene večletne pogodbe. Kljub temu pa v dolini obstaja optimizem, saj jih je ta reševal že v prenekateri sezoni.

Ta konec tedna pa se tudi izteka sklop tradicionalnih prireditev v Vipavi, ki je sicer prirejen korona virusu, a dovolj pester. Več o tem direktorica Zavoda za turizem TRG Vipava, Barbara Repovš.


Posnetek Barbara Repovš 1Z jutrišnjim koncertom pa prireditveni prostor v Vipavi še ne bo osamel, saj bo živahno tudi prihodnji teden. Barbara Repovš:


Posnetek Barbara Repovš 2Foto: TRG Vipava


Ivan Seljak/Ana Štokelj

Klemen lisjak
Barbara repovs 1
Barbara Repovs 2

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

ponedeljek
21.09.2020
12°C / 25°C
torek
22.09.2020
15°C / 24°C
sreda
23.09.2020
16°C / 22°C