NA KANINU KONČUJEJO POLETNO SEZONO IN SE PRIPRAVLJAJO NA ZIMSKO

Sobota, 12. september 2020

Na Kaninu, najvišjem smučišču v Sloveniji, se počasi izteka poletna sezona, na katero se kljub letos drugačnim razmeram ozirajo z zadovoljstvom, hkrati pa se že pripravljajo tudi na prvi sneg in začetek zimske sezone. 

Od septembra visokogorski center Kanin ob lepem vremenu obratuje samo ob vikendih, od petka do nedelje. Kot je pojasnila direktorica Javnega zavoda Sončni Kanin Manuela Božič Badalič, se med tednom že intenzivno pripravljajo na zimo in opravljajo nujna vzdrževalna dela.

Kanin je lansko zimo imel dobro sezono, še posebej v primerjavi z drugimi nižje ležečimi smučišči. Seveda je to trajalo le do prisilnega zaprtja ob pojavu epidemije novega koronavirusa v mesecu marcu. Po nekaj tednih so v skladu z vsemi priporočili sredi maja ponovno zagnali naprave in začeli obratovati. Manuela Božič Badalič.


Izjava Manuela Božič Badalič


Tako z obiskom Kanina kot tudi s celotno poletno turistično sezono na Bovškem je zadovoljen tudi župan Občine Bovec Valter Mlekuž, ki z optimizmom zre tudi proti zimskim mesecem.


Izjava Valter Mlekuž


Visokogorski center Kanin v naslednjih letih sicer čaka velika investicija. Leto 2023 je namreč zadnje leto, ko morajo zgraditi novo krožnokabinsko žičnico. Obstoječa bo takrat dopolnila 50 let, to pa je tudi skrajni rok, do katerega proizvajalec še zagotavlja rezervne dele. Zatem obratovalnega dovoljenja ne bo več mogoče podaljšati. Ker gre za zahtevno, ampak na drugi strani nujno potrebno investicijo, mora na pomoč priskočiti tudi država. Kot sta spomnila Božič Badaličeva in Mlekuž, so že oblikovali medresorsko skupino pristojnih ministrstev. Trenutno je v teku pridobivanje soglasij lastnikov zemljišč med postajama A in B, od postaje B pa do vrha so zemljišča že v lasti Občine Bovec.

Kar se tiče bolj kratkoročnih načrtov v prihajajoči zimski sezoni, je Božič Badaličeva izpostavila, da bodo podobno kot poleti poskušali tudi zimo popestriti z različnimi dogodki na prostem, nadaljevali pa bodo tudi s ponudbo helikopterskih prevozov na smučišče.

Eden od takšnih dogodkov na prostem se je na Kaninu odvil tudi danes, ko so skupaj s Hišo Franko in Hišo Polonka iz Kobarida izpeljali dogodek z naslovom Frika na 2300 m. Tolminsko jed iz maščobe, krompirja in sira je skupaj s pomočniki pripravljal Valter Kramar, obiskovalcem pa je šla na takšni višini še posebej v slast.Bovški župan Mlekuž in direktorica zavoda Sončni Kanin Božič Badaličeva pa sta danes ob vstopni postaji odprla tudi novo gondolsko vas. Na Kaninu imajo več gondol, ki niso v uporabi in jih ne morejo popraviti, zato so jih preoblikovali v nekakšno vasico, v kateri se bodo lahko predstavili lokalni ponudniki različnih dobrot.Simona Skočir

Izjava Manuela Božič Badalič
Izjava Valter Mlekuž

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
29.07.2021
18°C / 34°C
petek
30.07.2021
18°C / 33°C
sobota
31.07.2021
19°C / 33°C