BILI SMO V BLAŽETOVIH KRAJIH, KJER SO BILI NEKOČ PASTIRCI, PESTERNE, PA TUDI MALI UPORNIKI

Nedelja, 13. september 2020

Današnja oddaja prepoznaj svoj kraj bo nekaj posebnega, tudi zato, ker bomo sedanji svet cerkljanskih hribov povezali s preteklostjo. V Zakojci se je namreč pred 130 leti rodil, na isti dan, 17. septembra, 1970, pa umrl priljubljeni in izjemno plodoviti ljudski pisatelj France Bevk.

Za uvod si bomo izposodili otroško povest Pisani svet, v kateri je opisal kraje pod Kojco, sicer z izmišljenimi imeni. Takole pravi:

Domačija, gmajna, gozd in stari mlin, Kozjek in trata – to je bil Blažetov svet. Ozko dolino so oklepale gore kot plot. Izza ene gore je zjutraj vstajalo sonce in zvečer zahajalo za drugo goro. Blažetu so rekli, da je šlo spat. Če bi bilo tako, bi za Bukovnikom ne bi bilo nič drugega kot postelja za sonce, morda tudi za mesec in zvezde.

A Blaže je vedel, da ni tako. Za Bukovnikom so še druge doline in hribi, druge hiše in ljudje. Vlak je vsak dan vozil skozi Trato in odhajal v neznane kraje.


Tinka se je nekoč peljala z vlakom. Mati jo je bila vzela s seboj v Ljubljano. Ko se je vrnila, se ni mogla prehvaliti, kaj vse je videla.

Blaže je bil zelen od zavisti. Hudo mu je bilo pri srcu.

Kldaj se bom jaz kam peljal?“ je vprašal.

Ko boš velik,“ je odgovorila mati.

Ko bo velik? Saj tudi Tinka ni velika. A kdaj bo velik? Blažetu se je zdelo, da nič nerase. Samemu sebi se je zdel vedno enako majhen. Ne bo dočakal, da pojde po svetu...“


A je. Čez nekaj let, ko je postal učitelj, politik, predvsem pa plodoviti ljudski pisatelj. V spomin na Bevka smo danes poiskali nekaj ljudi, ki so ga dobro poznali, predvsem v krajih okrog njegove domačije. A najprej se bomo preselili v sedanjost.Vas Jesenica


Zakojca je je del krajevne skupnosti Bukovo Zakojca. Je ena od Cerknega najbolj oddaljenih vasi, ki s svojimi obronki sega daleč v Baško grapo. O tem, kako danes ljudje živijo v Zakojci, pa več v pogovoru s predsednikom Krajevne skupnosti Danijelom Mavrijem, ki ga je pripravila Metka Rupnik


Posnetek: Danijel Mavri


Toliko o Zakojci danes. S pomočjo sogovornikov bomo v naslednjih minutah obujali spomine na priljubljenega rojaka Bevka. Simona Skočir je pred mikrofon povabila Stanka Juga iz Orehka, ki danes živi v Podbrdu.


Posnetek: Stanko Jug


Ob našem obisku Baške pred nekaj leti smo po naključju spoznali njegovo znanko Marijo Černe. Tako nam je o Bevku pripovedovala.


Posnetek: Marija ČerneNekdanja Osnovna šola Orehek, danes dom "Vidaunkav"


Spet se vračamo k učiteljskemu poklicu. Milena Vehar je bila dolgoletna učiteljica v Otaležu, a svojo poklicno pot je pričela prav v Zakojci. Kako je ta kraj zgledal še v Bevkovih časih, pa v pogovoru z Metko RupnikPosnetek: Milena VeharNekdanja Osnovna šola Zakojca


Pred 30 leti , ob 100 letnici Bevkovega rojstva, je bila v Zakojci Velika proslava, ki jo je organiziral Mestni muzej Idrija. Zbrala je več tisoč ljudi, med drugim več sto nastopajočih v pevskih zborih in drugih kulturnikov.

Skoraj neverjetno. Velik del pri organizaciji prireditve je nosil tudi naš radio. Poleg tehnične izvedbe prireditve se lahko pohvalimo v veliko dosežki. Izpeljali smo namreč prvi neposredni prenos prireditve iz kraja, povsem skritega za hribi. Poleg tega smo tedaj tudi zasnovali naše poletne studie, ki smo jih izvajali še mnoga naslednja leta.

Tedaj je bila tudi javnosti predstavljena Bevkova domačija, ki še danes privablja številne goste. Več o tem pa Vodja Cerkljanskega muzeja Milojka Magajne.


Posnetek: Milojka Magajne
Bevkova domačija
Turistična kmetija Pri Flandru


Tudi danes pa v oddaji Prepoznaj svoj kraj ne bomo zaobšli podjetniške ideje. V sklopu rednih obnov Bevkove domačije so se dogovorili, da bodo v prvotnem stilu obnovili krušno peč, ki vsako leto vsaj enkrat služi svojemu namenu, Peč so pred kratkim tudi preizkusili.

Za celotnim projektom pa je stal eden redkih poklicnih pečarjev Stanko Makuc iz Polic. Ob tej priložnosti ga je Metka Rupnik povabila pred mikrofon.


Posnetek: Stanko makucStanko Makuc (Foto MM Idrija)Pred koncem današnje oddaje Prepoznaj svoj kraj pa še tu.

Veliko se govori o obletnici pisatelja Bevka, mnogo premalo pa o njegovem sinu Marjanu. Čez nekaj mesecev bo namreč minilo natanko 70 let, ki je v Čezsoči privekal na svet očetu Francetu Bevku in mami Jožefi Kravanja.

Bil je gledališki režiser in vsesplošni umetnik, čigar delo danes nadaljuje hčerka Nelida Bevk. Žal je pred nekaj meseci minilo že 5 let od njegove smrti.In za zaključek se v radijskem stilu ponovno vračamo k Francetu Bevkuu in povesti Pisani svet, s katero smo našo oddajo tudi pričeli.


Takole v njej lahko preberemo:


Na trati je bil Blaže vsak teden. Včasih skoraj vsak dan. Mati ga je poslala po kako stvar v trgovino. Tekel je kot zajec, v četrt ure je bil že na cesti. Rad je tekel na Trato in vedno se mu je mudilo. Ne zato, da bi se čim prej vrnil, ampak da bi tem dlje zijala prodajal. V prodajalni je bilo čuda dobrih in lepih stvari. Na policah so se ponujali celi kupi čokolade in pisanih bombonov. Iz gostilne pa se je razlegal radio. To je tista škatla, ki gode brez godcev.

Blaže je stal na cesti in poslušal. Ali pa je čepel v bregu pod vasjo in gledal vlak, ki je hropel po dolini.“


Bevk je to zgodbo oblikoval že v starosti, leta 1958. Tedaj našega radia še ni bilo. A prav ob njegovi smrti so ga v Cerknem že snovali in čez nekaj mesecev se je iz škatel že zaslišal glas tedanjega Radia Cerkno, današnjega Primorskega vala.

Torej, tudi mi bomo vsak hip praznovali svojih prvih 50 let.

V tem času smo preživeli različne oblasti, različne režime. A ne črni, rdeči, ne beli... niso nikoli z govorniškega trona kričali, da radio ne opravlja svoje temeljne funkcije. To smo skušali dokazati tudi v današnji oddaji Prepoznaj svoj kraj, ki smo jo pripravili Metka Rupnik, Simona Skočir in avtor zasnove Ivan Seljak.


Foto: Ivan Seljak


Danijel Mavri
Stanislav jug
Marija Černe
Milena Vehar
Milojka Magajne
Stanko Makuc

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
12.05.2021
10°C / 25°C
četrtek
13.05.2021
13°C / 18°C
petek
14.05.2021
13°C / 18°C