V VOLČAH BI RADI ZAŠČITILI KUŽNO ZNAMENJE

Ponedeljek, 14. september 2020

V vasi Volče pri Tolminu ob glavni cesti stoji kužno znamenje, spomenik iz 15. stoletja, ki ga prištevajo med najlepša znamenja na Slovenskem. Nastalo naj bi v zadnji četrtini 15. stoletja, po epidemiji kuge, ki je v teh krajih terjala veliko življenj. Ker pa je znamenje izpostavljeno zunanjim vremenskim vplivom, to na spomeniku pušča vedno večje posledice.
 
Kot pojasnjuje predsednik KS Volče, Aleš Bizjak, je že pred dvajsetimi leti nastala pobuda, da bi zgornji del spomenika nadomestili s kopijo, original pa restavrirali in ga prenesli v ustrezno institucijo – muzej. Izdelana je bila kopija zgornjega dela, začeli so se dogovori z ministrstvom za kulturo, po besedah Bizjaka pa je zaradi neusklajenosti takrat projekt padel v vodo. Krajevna skupnost si sedaj prizadeva za ponovno sprožitev postopka za ohranitev volčanskega kužnega znamenja.

Izjava Aleš Bizjak 1

Kopija kužnega znamenja je bila vse od izdelave shranjena v skladišču podjetja Renova, pred kratim pa je lastnik postavil ultimat, da morajo zanjo dobiti nov prostor. Trenutno kopija stoji na tako imenovanem placu pri fontani v središču vasi, kjer kot v opomin čaka na nadaljnji razplet.
Aleš Bizjak še pojasnjuje, da so v teh dneh odprli tudi javno razpravo, v kateri so krajanom predstavili svoje želje. Več informacij je na voljo na spletni strani kraja in na oglasni deski v kraju.
Ne glede na vse pa so odločeni, da bodo do konca leta na Občino Tolmin in Zavod za varstvo kulturne dediščine dali pobudo za ponovno odprtje projekta prenove. Takole še zaključuje Bizjak:

Izjava Aleš Bizjak 2

Simona Skočir
 

Izjava Aleš Bizjak 1
Izjava Aleš Bizjak 2

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
23.09.2020
16°C / 22°C
četrtek
24.09.2020
16°C / 24°C
petek
25.09.2020
17°C / 22°C