EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI LETOS POZIVA K IZBIRI ČISTEJŠEGA NAČINA PREVOZA

Torek, 15. september 2020

Jutri se začenja Evropski teden mobilnosti, najbolj razširjena kampanja na področju trajnostne mobilnosti na svetu, ki bo tudi letos potekala med 16. in 22. septembrom. Zaradi omejitvenih ukrepov v luči epidemije covida-19 bo teden letos potekal nekoliko drugače, a občine obljubljajo, da ne bo nič manj pester. Slogan letošnjega Evropskega tedna mobilnosti je Izberi čistejši način prevoza!

V Kobaridu pripravljajo dneve trajnostne mobilnosti, prvi se bo odvil jutri, 16. septembra v Kobaridu. V času prihoda v šolo, med 7. in 8. uro, bo Gregorčičeva ulica zaprta za ves promet, v dopoldanskem času bodo na različnih lokacijah v Kobaridu in okolici potekale športne in družabne igre za šolarje. Dan trajnostne mobilnosti in varnosti v prometu bo potekal tudi na podružničnih šolah, in sicer 17. septembra v Smasteh, 18. septembra v Drežnici in 21. septembra v Breginju.

V občini Tolmin se letos ponovno pridružujejo projektu Pešbus, ta bo učence od 1. do 3. razreda osnovne šole 'vozil' po štirih varnih progah v Tolminu in po dveh prograh na Mostu na Soči.

Tudi v kanalski občini se kampanji Evropskega tedna mobilnosti pridružujejo s projektom Pešbus, s katerimi se bodo lahko v šolo odpravili učenci osnovnih šol Kanal in Deskle.  

V idrijski občini bodo letos naredili še en korak naprej na poti k trajnostni mobilnosti tako, da bodo od 18. septembra za promet trajno zaprli zgornji del Arkove ulice, ki poteka mimo doma upokojencev.  S tem bodo oblikovali novo, varno površino za sprehajanje in druženje. Občina Idrija, Kulturno društvo prostoRož in Dom upokojencev Idrija bodo akcijo v sodelovanju z Vrtcem Idrija, idrijsko osnovno šolo, Mladinskim centrom Idrija in drugimi prostovoljci od 16. do 18. septembra izpeljali v obliki tridnevnih delavnic, na katerih bodo na sprehajalno površino zarisali stilizirano idrijsko čipko, postavili korita za drevesa in rože ter klopce. V teh treh  dneh bo zaradi dogajanja zaprt dovoz na parkirišče na Utri iz smeri Arkove ulice.  

Tudi Občina Cerkno se letos v sodelovanju z osnovno šolo in vrtcem, podjetji ter društvi znova pridružuje Evropskemu tednu mobilnosti. Udeleženci bodo lahko sodelovali pri predstavitvi lesenih in e-koles, se preizkusili v spretnostnem kolesarskem poligonu na igrišču osnovne šole, sodelovali pri ozaveščevalni akciji »Varno na avtobus«, se vključili v dejavnost PEŠBUS, na javni natečaj Kako bi izgledala moja ulica, otroci z opravljenim kolesarskim izpitom in mladi pa se bodo lahko pridružili vodeni kolesarski tudi po Cerkljanski. Starejši občani bodo v sodelovanju s člani Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu vključeni v delavnice Ostanimo mobilni. Z akcijo za spodbujanje kolesarjenja in pešačenja v službo z naslovom S čistejšim prevozom na delovno mesto se v aktivnosti ETM vključuje tudi podjetje ETA Cerkno. Od 14. do 19. septembra bodo tako zaposleni v podjetju izpolnjevali poseben kartonček, v katerega bodo beležili pogostost prihajanja v službo na trajnosten način.  

V občini Ajdovščina se letošnje slogan ETM lepo ujema z novostmi v mestnem jedru Ajdovščine – na območju Kastre, ki je prednostno namenjeno pešcem in kolesarjem. V okviru ETM bodo v sredo, 16. septembra, ob 17.uri in v ponedeljek, 21. septembra, ob 10. uri potekali ogledi prenovljene Kastre.  Občina Ajdovščina na svoji spletni strani pripravlja tudi poseben ETM kviz, kjer bo vsak dan v spletni rubriki postavila tri tematska nagradna vprašanja. Občina pa se 17. septembra vključuje v projekt brezplačnih prevozov Sopotnik za starejše od 65 let.

Med 16. in 22. 9. bo Evropski teden mobilnosti prvič potekal tudi v občini Vipava, kjer bodo osrednja nit vprašanja, kaj predstavlja glavni trg Vipave, kakšne so njegove značilnosti, čemu je namenjen, ali je varen in privlačen za druženje, česa si na njem želijo prebivalci? Na ta vprašanja bodo v času ETM skušali odgovoriti s pomočjo urbanističnih delavnic, delovne akcije izdelave urbane opreme za osnovnošolske otroke, predstavitev društev, aktivnosti AMZS, večernim zabavnim programom. Zaradi izvedbe tedenskega programa bo v popoldanskih urah Glavni trg delno, 22. 9. pa v celoti zaprt.   

Metka Rupnik, Simona Skočir

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
23.09.2020
16°C / 22°C
četrtek
24.09.2020
16°C / 24°C
petek
25.09.2020
17°C / 22°C