IDRIJA Z LEOBNOM V PROJEKTU YOUIND

Petek, 18. september 2020

Občina Idrija je vstopila v dveletni slovensko-avstrijski projekt YOUIND - Krepitev institucionalnih zmogljivosti za preprečevanje izseljevanja mladih iz perifernih industrijskih mest, kjer sodeluje tudi okrožje Leoben. Projekt se osredotoča na ozaveščanje odločevalcev o tem problemu in iskanje skupnih rešitev za tovrstne izzive.


Projekt YOUIND, ki poteka pod okriljem programa Interreg V-A Slovenija – Avstrija in ga financira Evropski sklad za regionalni razvoj, je nastal v sodelovanju dveh industrijskih in rudarskih regij z bogato tradicijo, ki ju zastopata Občina Idrija in avstrijsko Združenje Štajerska železna pot. Znanstveno podporo pa nudita Univerza v Gradcu (Oddelek za geografijo in regionalno znanost) ter Geografski Inštitut Antona Melika. pri Znanstveno raziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Projekt bo potekal dve leti in bo obravnaval problematiko izseljevanja mladih iz perifernih industrijskih mest in regij z vidika industrijske kulture. To je problem oz. izziv s katerim se na znanstveni ravni srečujeta akademska partnerja, na vsakdanji lokalni ravni pa partnerski Občina Idrija in okrožje Leoben, zaznamovani z rudarsko preteklostjo in globalno konkurenčno industrijo.

Cilj projekta je spodbuditi družbene inovacije in izboljšati institucionalne zmogljivosti s pilotnimi akcijami in dolgoročnim akcijskim načrtovanjem v obliki. Eden osrednjih konkretnih ciljev projekta je izdelava dveh regionalnih akcijskih načrtov in njuna nadgradnja v v čezmejno strategijo. Partnerstvo namerava rezultate projekta prenesti tudi v čezmejna politična priporočila, s čimer se bo znanje razširilo na celotno programsko območje. Eno od delovnih srečanj v okviru projekta YOUIND bo 23. in 24. septembra gostila Idrija.

Metka Rupnik

Foto: Osrednji trg v Leobnu

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
27.10.2020
14°C / 18°C
sreda
28.10.2020
6°C / 19°C
četrtek
29.10.2020
4°C / 18°C