V DESKLAH ODMEVALO: "NARAVE NE DAMO ZA GRADBENO JAMO"

Sobota, 19. september 2020

Ob zgornjem in srednjem toku reke Soče je včeraj tekla akcija Za naravo ob Sočo. Organizator akcije, gibanje Balkan River Defence, je po uspešni organizaciji podobne akcije Za naravo na Savo idejo slednje prenesel tudi v Soško dolino, kjer so na reki Soči prav tako zaznali naravi škodljive prakse. 


Izjava: Rok Rozman  


Rok Rozman iz organizacije Balkan River Defence je povedal še, da se Sočo sicer trži kot alpski biser, vendar le do Tolmina, med slabimi praksami na reki pa je naštel načrtovano gradnjo hidroelektrarne na Učji, nekontrolirano kopanje proda, odpadke na obrežjih, množični turizem in nelegalne izpuste sedimenta iz akumulacij. 


Udeleženci akcije so sicer dopoldan s kajaki, kolesi in peš premerili posamezne odseke toka Soče od Trente do Solkana, osrednji dogodek pa se je popoldan odvil v Anhovem, kjer je društvo Eko Anhovo pripravilo protest za čisto okolje.


Izjava: Mateja Sattler


Mateja Sattler iz društva Eko Anhovo in dolina Soče je ob zaključku protestnega shoda na trgu v Desklah zbranim ponovila zahteve Anhovcev in prebivalcev, ki živijo v okolici cementarne Salonit Anhovo. Tu že več let problematizirajo okoljski vpliv sosežiga v cementarni, pred dvema mesecema pa so po hudem onesnaženju pitne vode temu dodali še zahtevo po novem vodovodu, kjer ne bi moglo priti do mešanja z vodovodnim sistemom v tovarni Eternit. V sklopu shoda so tako na vratarnici podjetja simbolično pustili tri plastenke z vodo iz anhovskega vodovoda. 


Pred shodom je sicer svoje izkušnje boja za čisto okolje zbranim predstavil tudi znani zasavski aktivist Uroš Macerl. Dejal je, da je zgodba Trbovelj in Anhovega precej podobna, gre za bitko prebivalcev doline za ustavne pravice, ki jim jih krati umazana industrija. Kakor v primeru Lafargea tudi prebivalcem okoli Salonita Anhovo po njegovo ne preostane drugega kakor bodisi živeti na kolenih, bodisi se boriti za pravico do čistega okolja. Poudaril je, da se aktivnost okoljevarstvenega društva ne sme prekiniti in da jim nihče drug ne bo stopil v bran, ker so pogosto tudi državne institucije zaradi kapitalskih in političnih interesov nemočne.

  

Primož Božič

Izjava: Rok Rozman
Izjava: Mateja Sattler

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
27.10.2020
14°C / 18°C
sreda
28.10.2020
6°C / 19°C
četrtek
29.10.2020
4°C / 18°C