OD BEVKA NARAVNOST K CIRILU KOSMAČU

Nedelja, 20. september 2020

Tudi današnjo nedeljsko oddajo Prepoznaj svoj kraj posvečamo enemu od naših primorskih pisateljev, tokrat Cirilu Kosmaču. Prihodnji ponedeljek, 28. septembra bo minilo 110 let od njegovega rojstva. Mi pa se danes podajamo v njegov domači kraj, na Slap ob Idrijci, kjer se je rodil in preživel otroštvo.

V romanu Pomladni dan piše tako:

»Idrijca je šumela, ptice so pele, od vsepovsod so prihajali razni zvoki ter se zlivali v glasni utrip življenja. Bilo je, kot da bi stal sredi velikega srca.«


Najprej pa v sedanjost, v naslednjih minutah preverimo, kakšna je današnja podoba Slapa ob Idrijci. O tem, kakšno je tam življenje, s čim vse se lahko pohvalijo, kaj pogrešajo, in še o čem, se je Simona Skočir pogovarjala s predsednico Krajevne skupnosti Slap ob Idrijci Špelo Mrak.


Posnetek Špela Mrak

V današnji oddaji Prepoznaj svoj kraj spoznavamo Slap ob Idrijci, ki je skozi zgodovino preživel in videl marsikaj. Simona Skočir je pred mikrofon povabila tudi Karlo Kofol iz Tolminskega muzeja, ki nas bo najprej popeljala na kratek sprehod po zgodovini, na koncu pa sledi tudi nekaj besed o Kosmačevi domačiji, ki jo je Tolminski muzej leta 2003 preuredil v spominski muzej.


Posnetek Karla Kofol


Takole piše Ciril Kosmač v noveli Pot v Tolmin:

Oče je bil očitno vesel, da pob še razmišlja o njegovem pripovedovanju. Pomolčal je, nato pa s prepričanjem vzkliknil: »No, vidiš, ali ni škoda, da v naši dolini ni nobenega pisatelja…« Potegnil si je z dlanjo po nosu in dodal: »Sicer pa, kdo ve? Nemara se bo rodil? … Ali pa se je že?«

»Kdo?« je spet odsotno vprašal pob, ki se je bil znova pogreznil vase. »Kdo? … Tisti, ki bo pisal o naših ljudeh! … Kaj se ve? …« »Saj, kaj se ve…« je mrtvo zamrmral pob iz dna svojih misli.

Oče se je od strani ozrl vanj in umolknil. 
Res se je rodil, živel, in dolino Idrijce v svoji pisani besedi ponesel v svet.

Spomin na Cirila Kosmača danes živi tudi skozi pripovedovanja njegovih potomcev. V hiši poleg Kosmačeve domačije danes še vedno živi Bogdan Kosmač, Cirilov nečak, ki se strica rad spomni v takšnih in drugačnih zgodbah in anekdotah.


Posnetek Bogdan Kosmač

Simona Skočir

Špela Mrak
Karla kofol
Bogdan Kosmač

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
24.10.2020
15°C / 18°C
nedelja
25.10.2020
10°C / 20°C
ponedeljek
26.10.2020
12°C / 19°C