NAJVIŠJE GASILSKO ODLIKOVANJE SLOVENIJE PODELJENO TUDI GASILCU IZ ROVT

Ponedeljek, 21. september 2020

To soboto je v Šentjerneju potekala Slavnostna seja Plenuma Gasilske zveze Slovenije, na kateri so podelili najvišja gasilska odlikovanja za leto 2020.  Eno izmed njih je šlo v roke tudi Francu Trčku, gasilcu iz gasilskega društva Rovte, ki je od leta 1952 pa do leta 2003 redno opravljal gasilske dolžnosti in na tem področju dosegel številne uspehe. Priznanja sta podeljevala Janko Cerkvenik in Franci Petek, predsednik in poveljnik Gasilske zveze Slovenije, slavnostni govor pa je imel minister za obrambo mag. Matej Tonin.

Zdajšnji veteran gasilskega društva Rovte je svojo gasilsko pot začel pri rosnih osemnajstih letih, z izobrazbo pridobil čin operativnega gasilca in čin nižjega gasilskega častnika, pri 23-ih pa je prevzel funkcijo predsednika, katera mu je pripadala kar 46 let. V času njegovega predsedovanja so se zgodili številni premiki, kot so na primer modernizacija gasilske opreme, oblikovanje gasilske enote na Petkovcu in izgradnja gasilskega doma v Rovtah ter na Petkovcu. Po poročilu PGD Rovte si  je nagrajenec priznanje zaslužil predvsem, ker je vestno opravljal osnovno poslanstvo gasilcev, se pravi nudil pomoč sočloveku tako v domačem kraju, kot tudi v širši okolici. Žal se Franc Trček zaradi bolezni podelitve ni mogel udeležiti, mu bo pa zato predsednik Gasilske zveze Slovenije priznanje podelil na gasilskem občnem zboru v Rovtah. Trček je prejel Plaketo gasilca, katero vsako leto podelijo le trem kandidatom. Po besedah Borisa Trčka, predsednika gasilskega društva Rovte, je to velik dosežek tako za prejemnika, kot tudi za njegovo domače društvo.

Kot smo že večkrat poročali, je gasilstvo med mladimi v Rovtah še vedno močno prisotno in pogumna mladina uspešno sledi poti svojih predhodnikov. Trenutno je njihov največji dosežek gradnja novega gasilskega doma, ki se uspešno bliža koncu. V toku so zaključna dela, sledi papirnata vojna za uporabno dovoljenje in če bo vse prav, se bodo gasilci v nov dom selili že pred novim letom.


Najvišje gasilko odlikovanje sta letos prejela tudi Janez Butala iz Butoraj in Savinjčan Ivan Derča.

Kipce  gasilca  se po novem lastijo Drago Hertiš iz Majšperka, Anton Hlastec iz Slovenskih Konjic ter Jože Urleb iz Bistrice ob Savi.
Priznanja Matevža Haceta  pa so tokrat prejeli Milan Antolin iz Borecev, Jože Oblak iz Kamnika in Vekoslav Špiler iz Laškega


Ksenija Mlinar

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
24.10.2020
15°C / 18°C
nedelja
25.10.2020
10°C / 20°C
ponedeljek
26.10.2020
12°C / 19°C