SPOMIN NA BEVKA JE BIL VČERAJ ŠE POSEBEJ ŽIV

Ponedeljek, 21. september 2020

Včeraj so se pohodniki v okviru jubilejnega 10. pohoda po Bevkovi poti podali tudi iz Hudajužne v Zakojco. Pohod v organizaciji Društva Baška dediščina je presegel vsa pričakovanja. Pohodniki iz vseh koncev Slovenije, ki so prišli v največjem številu doslej, so se zaradi nemirnih razmer podali na pot v dveh skupinah. 


Po dobrodošlici in vodenem ogledu Bevkove domačije, pokušini hrustljavega kruha z zaseko iz obnovljene krušne peči in Bevkovem kosilu v središču Zakojce so se po povratku v Hudajužno odzvali še povabilu na okusno friko, ki jo je pripravila Okrepčevalnica Zver v sodelovanju z društvom in v okviru Festivala pohodništva, Frika festa ter Dnevov evropske kulturne dediščine.


V popoldanskem času je društvo pripravilo tudi prvi dogodek v okviru letošnje prireditve Festival Odmevi dediščine, ki kot osrednja društvena prireditev spremlja njegovo pot od začetkov in se bo letošnjo jesen v razpršeni podobi sprehodil po območju njegovega delovanja, rdečo nit pa mu bodo izrisale osebnosti, ki so v preteklosti pustile sledi v njem. Najstarejša krajanka Hudajužne Justina Debeljak in predsednik KS Hudajužna-Obloke Zdenko Torkar sta odkrila spominsko tablo velikanu slovenske književnosti Francetu Bevku. Hudajužna je bila pogost cilj Bevkovega vsakdana že v otroštvu, saj je iz bližnjih Oblok izhajala njegova mati, v mladosti in tudi v zrelih letih. Posvetil ji je svoje spomine in jo vpletel v svoje zgodbe. Danes je to kraj, od koder je najbližja pot iz dolinskega dna do njegove domačije.


Kot je v nagovoru poudarila predsednica društva Alenka Zgaga, "je preteklost za narod zelo pomembna, ohranimo pa jo lahko le prek spomina. Pomembno je, da se spominjamo velikih imen, kot je France Bevk, ki je s svojimi deli v slovenski prostor in izven njega ponesel tudi ime Baške grape. Da sprejemamo  in vsrkavamo bogastvo, ki nam ga zapustil in z njim seznanjamo obiskovalce, turiste in prijatelje, ki hodijo tod mimo."


Olga Zgaga

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
27.10.2020
14°C / 18°C
sreda
28.10.2020
6°C / 19°C
četrtek
29.10.2020
4°C / 18°C