RAZSTAVA POGOVORI S SOČO KATRINE SQUIRE PRVA AKTIVNOST PROJEKTA INVISIBLE WOMEN

Sreda, 23. september 2020

V Galeriji SDK v Tolminu je do konca septembra na ogled prodajna razstava Pogovori s Sočo Katrine Squire. Razstava je prva od aktivnosti projekta Invisible women, ki je posvečen priseljenkam v Goriško regijo in njihovim življenjskim zgodbam.

Katrina Squire je bila rojena v Združenih državah Amerike, v Sloveniji, natančneje v Poljubinju na Tolminskem, pa z družino živi od leta 2012. Med občudovanjem narave in med sprehodi ob Soči in njenih pritokih je začela zbirati veje in kamne, ki so jo spominjali na obraze in telesa ter jih oblikovala v skulpture in slike, s katerimi je počasi polnila svoj dom. Kot sama pojasni, jo življenje v bogatem inspirativnem okolju navdaja s potrebo, da temu okolju tudi nekaj vrne – to pa počne s svojim ustvarjanjem, preoblikovanjem neuporabnih stvari v čudovite umetnine.  

Izjava: Katrina Squire

Katrinina strast je tudi pisanje pravljic, ki si jih nekoč želi zbrati v knjigi. V Posočju tudi pri pisanju črpa navdih iz okolja, tako so denimo nastale pravljice o slapu Beri, o vaseh Žabče in Poljubinj ter zgodba o nastanku reke Soče.Razstava Pogovori s Sočo je tudi prva aktivnost projekta “Invisible women”, ki je posvečen priseljenkam v Goriško regijo, njihovim življenjskim zgodbam, njihovi različnosti in edinstvenosti. Gre za nov projekt, ki je nastal v okviru Zveze Mink na pobudo Sanje Popov Leban. Najprej je zajemal samo Posočje, kjer živijo mnoge priseljenke iz najrazličnejših držav, nato pa so ga v okviru kandidature Nove Gorice za Evropsko prestolnico kulture 2025 razširili na celotno Goriško regijo. Kot pojasnjuje Sanja Popov Leban, si v okviru projekta postavljajo preprosto vprašanje: Kako narediti nevidno vidno? Skozi umetnost bodo osvetlili različna vprašanja o migracijah in pripadnosti ter predstavljali zgodbe žensk iz različnih držav, ki so svoj novi dom našle v naši regiji.


Simona Skočir

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
24.10.2020
15°C / 18°C
nedelja
25.10.2020
10°C / 20°C
ponedeljek
26.10.2020
12°C / 19°C