DRŽAVNA CESTA DOLENJA TREBUŠA - SPODNJA IDRIJA PO KORAKIH DOBIVA NOVO PODOBO

Četrtek, 24. september 2020

Ob kar nekaterih pričakovanih obnovah državnih cest se v zadnjem času nekoliko manj govori o cesti Dolenja Trebuša – Spodnja Idrija, zato smo se na pristojni direkcijo pozanimali, kako kaže z nadaljevanjem rekonstrukcije.


Naj spomnimo, da je država po mnogih letih čakanja številnih prebivalcev, predvsem doline Kanomlje, v to povezavo v zadnjih petih letih vendarle vložila okrog 3 milijone in pol denarja.

V letu je bila po podatkih direkcije od Srednje Kanomlje navzdol najprej izvedena preplastitev 2,4 kilometra vozišča. Gradbena dela je izvedlo podjetje Ginex International v višini dobrih 627 tisoč evrov. Od začetka leta 2018 in z zaključkom del v letu  2019 sta  potekali gradnja zidu in sanacija brežine v vrednosti 647 tisoč  evrov, ki jih je izvajalo podjetje SGP Zidgrad Idrija. Isto podjetje je vzporedno peljalo najbolj obsežno rekonstrukcijo kilometrskega oseka, ki ga je zaključilo v lanskem letu. Ta investicija pa je obremenila državni proračun za 2, 3 milijona evrov.

Prebivalce doline Kanomlja utegne najbolj zanimati podatek o tem, kako bo v prihodnje. Po zagotovilih Direkcije Republike Slovenije za infrastrukturo naj bi določena dela stekla že prihodnje leto. Že letos  je še predvidena objava javnega razpisa za izbor izvajalca gradbenih del za pododsek med Spodnjo Idrijo in Kanomljo s predvideno izvedbo v prihodnjem letu. 

Bolj oddaljeno pa je nadaljevanje  del na skupno štirih kilometrih proti Oblakovem Vrhu. Trenutno so v izdelavi projekti za izvedbo treh odsekov. Ocenjena vrednost bo znana po izdelavi dokumentacije, kar bo predvidoma v drugi polovici 2021. Nato sledijo odkupi zemljišč in objave razpisov za izvedbo del, o katerih bomo lahko govorili čez kakšnih 5 let.


Foto: Matjaž Velikanje


Ivan Seljak

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
24.10.2020
15°C / 18°C
nedelja
25.10.2020
10°C / 20°C
ponedeljek
26.10.2020
12°C / 19°C