IDRIJA GOSTI DVODNEVNO SREČANJE AVSTRIJSKO-SLOVENSKIH PARTNERJEV PROJEKTA YOUIND

Četrtek, 24. september 2020

Idrija gosti dvodnevno srečanje projektnih partnerjev in deležnikov slovensko-avstrijskega projekta YOUIND - Krepitev institucionalnih zmogljivosti za preprečevanje izseljevanja mladih iz industrijskih mest, v katerem kot pilotni območji sodelujeta Idrija in avstrijski Leoben – mesti, zaznamovani z rudarsko preteklostjo in globalno konkurenčno industrijo. Avstrijske partnerje v projektu zastopa Združenje Štajerska železna pot. Projekt poteka pod okriljem programa Interreg V-A Slovenija – Avstrija in ga financira Evropski sklad za regionalni razvoj in , je nastal v sodelovanju dveh industrijskih in rudarskih regij z bogato tradicijo. Znanstveno podporo projektu nudita Univerza v Gradcu - Oddelek za geografijo in regionalno znanost ter Geografski Inštitut Antona Melika pri Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti.


Cilj projekta, ki se osredotoča na ozaveščanje odločevalcev o problemu izseljevanja mladih z vidika industrijske kulture in iskanje skupnih rešitev za tovrstne izzive, je spodbuditi družbene inovacije in izboljšati institucionalne zmogljivosti s pilotnimi akcijami in dolgoročnim akcijskim načrtovanjem. Eden osrednjih konkretnih ciljev projekta je izdelava dveh regionalnih akcijskih načrtov in njuna nadgradnja v čezmejno strategijo in priporočila.


Na včerajšnjem prvem dnevu delovnega srečanja je predstavnik Univerze v Gradcu, vodilnega partnerja projekta, predstavil osrednje cilje in dogodke projekta, predstavniki ZRC SAZU pa pregled raziskav in dobrih praks na področju izseljevanja mladih iz industrijskih regij. Srečanje se je nadaljevalo z delavnicami in razpravo o pilotnih aktivnostih projekta. Lenka Grošelj, vodja projekta za Občino Idrija.


Izjava Lenka Grošelj


V nadaljevanju včerajšnjega srečanja je sledil podpis regijskega memoranduma, predstavitev idrijske industrijske preteklosti in prihodnosti ter ogled idrijske dediščine in kulturnih spomenikov v Idriji, v katerih delujejo mladinske organizacije.


Danes bo v okviru sestanka usmerjevalne skupine za izvedbo pilotnih aktivnosti projekta tekla razprava o tem, kako lahko akademske raziskave prispevajo k zmanjšanju izseljevanja mladih iz industrijskih regij in kako lahko deležniki uporabijo izsledke raziskav, da v večji meri obdržijo mlade v regiji. Projektni partnerji in deležniki se bodo pogovarjali tudi o implementaciji pilotnih akcij v obeh regijah.


Metka Rupnik

 

izjava Lenka Grošelj

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
27.10.2020
14°C / 18°C
sreda
28.10.2020
6°C / 19°C
četrtek
29.10.2020
4°C / 18°C