ZASEDALI TUDI CERKLJANSKI SVETNIKI

Petek, 25. september 2020

Sinoči so se na redni, sicer še vedno virtualni, seji sestali svetniki Občine Cerkno. Kljub obsežnemu dnevnemu redu so nenavadno tekoče sprejeli večino predlaganih vsebin, ki so v preteklosti povzročale številne polemike. Med drugim so državni zakonodaji v prvem branju prilagodili Poslovnik občinskega sveta in statut občine, sprejeli pa tudi Odlok o taksi, ki jo bo občina zaračunavala predlagateljem sprememb namenske rabe prostora. Sprejeti so bili bili tudi odlok o pokopališki dejavnosti in še nekateri drugi dokumenti. Nekoliko več časa so se zadržali pri sistematizaciji del in oblikovanju cen v cerkljanskem vrtcu Peter Klepec. Nič neobičajnega, saj so se svetniki že ob uvedbi desetega oddelka sprijaznili z višjimi stroški, ki bodo poleg staršev bremenili tudi proračun. Občina Cerkno namreč  za varstvo otrok prispeva pomemben  delež proračuna, med 10  in 15 odstotki. 


Vrtec Peter Klepec Cerkno

Na včerajšnji seji pa sta se ob nenavadno enotnem glasovanju vseh svetnikov zgodila dva pomembna preobrata. Prvi se nanaša na odnos Občine Cerkno do vodovoda v Novakih, ki je v bistvu predmet dolgoletnega spora med domačini in občino. Tako na pristojnem odboru, kot tudi na sinočnjem zasedanju občinskega sveta se je izkristaliziralo mnenje, da se sporni vodovod vendarle prepusti domačinom, umakne račune za uporabo vodovoda, od neplačnikov pa zahteva zgolj povračilo stroškov okoljske dajatve, ki bremenijo tudi samo občino. Vsaka druga rešitev bi po mnenju svetnikov postavljala v neenakopravni položaj druge občane. Večina svetnikov je bila tudi mnenja, da bodo vaščane Novakov in Občino Cerkno čez nekaj let ponovno zbližali problemi okrog investicij v novo omrežje in druge nujne naprave za čisto vodo.

Pomemben zasuk iz običajnih praks se je zgodil tudi pri soglasju za imenovanje Milovane Lukan za novo direktorico Zdravstvenega doma Idrija. Odločilna je bila namreč njena neudeležba na Odboru za družbene in društvene dejavnosti, kjer bi lahko podrobno predstavila svoj program in projekcijo poslovnega načrta zavoda. Svetnica Urška Lahajnar:

Posnetek Urška Lahajnar

Poleg nekaterih svetnikov, ki so se odločili, da ne bodo glasovali, so se vsi ostali izrekli proti njenemu imenovanju. Lukanova si je s tem zapravila direktorsko kariero, razen če se bo prijavila na ponovni javni razpis, ki bo v tem primeru nujen.ZD Idrija bo moral ponoviti razpis

V sklopu svetniških pobud pobud so odprli kar nekaj vprašanj, ki jih bomo skušali obravnavati v naših tematskih oddajah. Naj povemo še, da cerkljanske svetnike čaka nova seja že čez teden dni, tokrat slavnostna, na kateri bodo podelili občinske nagrade in listino častnega občana.


Ivan Seljak

Urška Lahajnar

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
27.10.2020
14°C / 18°C
sreda
28.10.2020
6°C / 19°C
četrtek
29.10.2020
4°C / 18°C