IDRIJSKI OBČINSKI SVET LUKANOVI NI DAL POZITIVNEGA MNENJA

Petek, 25. september 2020

Članice in člani idrijskega občinskega sveta so se včeraj sestali na prvi seji po poletnih počitnicah. Zasedali so v jedilnici idrijske osnovne šole, kjer velikost prostora mogoča ustrezno veliko oddaljenost med udeleženci in zagotavljanje drugih priporočil NIJZ za preprečevanje okužbe s koronavirusom. Tudi na tokratnem zasedanju je svet obravnaval kar obsežen dnevni red, ki pa večinoma ni vseboval kompleksnejših tem, ki bi povzročale daljše polemične razprave.

Uvodoma so idrijske svetnice in svetniki v okviru točke mandatna vprašanja, volitve in imenovanja odločali o tem, ali bodo dali pozitivno ali negativno mnenje k imenovanju njihove sosvetnice Milovane Lukan na mesto direktorice Zdravstvenega doma Idrija. Kot je v uvodni besedi izpostavila Lukanova, je svet zavoda idrijskega zdravstvenega doma k njenemu imenovanju dal pozitivno mnenje, negativni mnenji obeh pristojnih delovnih teles občinskega sveta, mandatne komisije in odbora za družbene dejavnosti, pa je označila za politično odločitev. Tudi dejstvo, da se je na to delovno mesto prijavila kot edina kandidatka, je dovolj zgovorno, je izpostavila Lukanova. 

Svetnik Samo Kuščer je na osnovi njenega dosedanjega delovanja in plana dela v predstavitvi h kandidaturi izrazil dvom, da bo kandidatka uspešno opravljala funkcijo. Podobnega mnenja je bil tudi Bojan Režun, tu pa se je razprava k tej točki tudi zaključila. Ker je Lukanova tudi svetnica v občinskem svetu, se je svet na predlog župana odločil za tajno glasovanje, na katerem je sodelovalo 18 svetnic in svetnikov, od teh je 13 glasovalo proti, 3 za, dve glasovnici pa sta bili neveljavni. Lukanova tako ni dobila pozitivnega mnenja idrijskega občinskega sveta k imenovanju za direktorico Zdravstvenega doma Idrija.


V nadaljevanju zasedanja je idrijski občinski svet potrdil spremembe petih odlokov, ki jih je predlagala občinska uprava, s čimer je na posameznih področjih delovanja občine razmejil oziroma določil pristojnosti medobčinskega inšpektorata in občinske redarske službe. Prisluhnil je poročiloma o polletnem izvrševanju občinskega proračuna za leto 2020 in o delu Policijske postaje Idrija v minulem letu ter potrdil predlog prerazporeditve proračunskih sredstev.


Potrdil je tudi spremembe v sistemizaciji delovnih mest v Vrtcu Idrija, kot jih je predlagalo vodstvo ustanove, ter soglašal z zadolžitvijo Zavoda za turizem Idrija, ki je nujno potrebna, da bo zavod zagotovil sredstva za dokončanje projektov, ki jih že izvaja in počrpal na razpisih že odobrena evropska sredstva. Država namreč za več mesecev ali celo leto zamuja s poplačili že dogovorjenih razpisnih sredstev za projekte, ki so v teku.


V okviru obravnave osnutka novega poslovnika o delu občinskega sveta pa je bil na zahtevo svetnika Kuščerja, da dokumenta ne bi pripravljala pravna služba občinske uprave, ampak svet sam, sprejet predlog župana, da to delo opravi statutarno pravna komisija idrijskega občinskega sveta ob sodelovanju svetnikov. Ti bodo predloge za dokument poslali do 9. oktobra, omenjena komisija, v kateri delujeta tudi dva pravnika, pa bo na tej podlagi do 23. novembra oblikovala osnutek dokumenta za nadaljevanje prve obravnave na decembrskem zasedanju občinskega sveta.


Metka Rupnik

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
27.10.2020
14°C / 18°C
sreda
28.10.2020
6°C / 19°C
četrtek
29.10.2020
4°C / 18°C