ODBOR DZ ZA OKOLJE O PROBLEMATIKI PITNE VODE V ANHOVEM

Petek, 16. oktober 2020

Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor bo danes na zahtevo poslancev opozicijskih SAB, LMŠ, Levice in SD razpravljal o problematiki zagotavljanja čiste pitne vode v Anhovem in tudi drugod po državi. Poslanci se želijo seznaniti z razlogi za težave v Anhovem in pregledati možnosti za financiranje zagotavljanja vodnih virov.

Na območju Anhovega so zaradi okvare črpalke na glavnem črpališču za vodarno Močile, ki z vodo oskrbuje več kot 1100 ljudi, kar nekaj časa vodo črpali iz rezervnega črpališča, ki se nahaja pod izpusti tehnološke vode iz tovarne Salonit. Temperatura v vodovodu je bila po navedbah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) višja od priporočene, kar je posredno ogrožalo zdravje ljudi, poleti pa je prišlo še do onesnaženja zaradi obilnih padavin v zgornjem Posočju in do industrijskega onesnaženja, ki je razgalilo razmere.

Odbor za okolje bo danes na seji, na katero so poleg okoljskega ministra Andreja Vizjaka in direktorja NIJZ Milana Kreka vabljeni še županja Občine Kanal ob Soči Tina Gerbec ter predstavniki društva Eko Anhovo in dolina Soče, Civilne iniciative občanov Kanala ob Soči ter družb Eternit Slovenija in Salonit Anhovo, pretresal razloge za težave s pitno vodo.

Opozicija na seji odbora pričakuje informacije o tem, zakaj je prišlo do onesnaženja tamkajšnjega vodovoda in kakšne so možnosti za zagotavljanje vodnega vira - s sanacijo obstoječega, kar predlaga občina, ali z novim virom, za kar se zavzemajo prebivalci, ki so občini predali peticijo s 600 podpisi.

Od predstavnikov občine želijo na seji izvedeti tudi podatke glede sanacije vodnega vira, vlado pa naj bi odbor pozval, naj preveri razpoložljiva sredstva za sanacijo. Opozicijo sicer zanima tudi, kateri drugi vodni viri po državi so še potrebni sanacije in kako bi lahko to sanacijo financirala država.


Na sliki: Županjo Tino Gerbec vse bolj zaposlujejo okoljski problemi

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
24.10.2020
15°C / 18°C
nedelja
25.10.2020
10°C / 20°C
ponedeljek
26.10.2020
12°C / 19°C