TOPILNICA HG NAGRAJENA KOT EVROPSKA TRAJNOSTNA DESTINACIJA V KULTURNEM TURIZMU

Petek, 23. oktober 2020

Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija se je razveselil novice, da je njegova Topilnica Hg Idrija na včerajšnji razglasitvi med finalisti za nagrado destinacija trajnostnega kulturnega turizma za leto 2020 v kategoriji industrijske dediščine zasedla 2. mesto. 

Nagrade vsako leto razpisuje mreža ECTN (European Cultural Tourism Network) za destinacije s trajnostnim kulturnim turizmom, in sicer za razvoj in promocijo turizma, grajenega na kulturni dediščini. Ta ugledna mednarodna nagrada izpostavlja prepoznavnost evropskih destinacij kultrnega turizma, ustvarja platformo za izmenjavo dobrih praks in znanj ter promovira mrežo znotraj destinacij. Za pet razpisanih kategorij je prispelo 40 prijav iz 12 držav Evropske unije in štirih izven nje. Ocenjevalna komisija je na včerajšnji spletni podelitvi nagrad ob zaključku spletne letne konference mreže razglasila zmagovalce ter drugo in tretjeuvrščene. 

In kaj Centru za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija pomeni 2. nagrada za Topilnico Hg Idrija kot destinacijo trajnostnega kulturnega turizma. Direktorica Centra Tatjana Dizdarevič. 

izjava Tatjana Dizdarvič 

Poleg Topilnice Hg Idrija se je iz Slovenije tekmovanja udeležilo tudi združenje Konzorcij turizma v zidanicah Slovenije s projektom »umik med vinograde«, ki je v kategoriji vinskega turizma zasedel 1. mesto. 

Topilnica Hg je od februarja 2017, kar je prenovljena odprta za obisovalce, prejela še dve drugi ugledni nagradi, obe leta 2018, in sicer zlato priznanje Gospodarske zbornice Slovenije severno Primorske regije za inovativno razstavo Od rude do kapljic živega srebra  ter priznanje »naša Slovenija« za projekt obnove in ohranitve Topilnice Hg, ki vključuje tudi prej omenjeno stalno razstavo.


Metka Rupnik
Fotro: CUDHg

 

izjava Tatjana Dizdarevič

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
24.11.2020
-2°C / 14°C
sreda
25.11.2020
-2°C / 14°C
četrtek
26.11.2020
1°C / 13°C