PRED 30 LETI JE VRATA ODPRL KOBARIŠKI MUZEJ

Nedelja, 25. oktober 2020

20. oktobra je minilo trideset let od odprtja Kobariškega muzeja. V petek bi morala potekati Slavnostna akademija ob 30-letnici Kobariškega muzeja in 20-letnici Ustanove Fundacije Poti miru v Posočju, včeraj pa vsakoletni Dan Kobariškega muzeja, oba dogodka sta bila zaradi zaostrenih razmer seveda odpovedana oziroma prestavljena. 


Kot je v poslanici ob 30-letnici muzeja zapisal direktor Martin Šolar, je Kobariški muzej vse od svojih začetkov osrednja točka muzejske predstavitve dediščine soške fronte in sodi med najbolj obiskane muzeje v Sloveniji nasploh. V 30 letih ga je obiskalo že več kot 1.700.000 obiskovalcev.


Letos spomladi je bil muzej zaradi epidemije koronavirusa prvič v svoji 30-letni zgodovini kar 50 dni zaprt. Ko so v začetku maja muzej spet odprli, so se obiskovalci pričeli vračati in poleti je bilo število obiskovalcev muzeja skoraj enako kot v preteklem letu. Šolar še dodaja, da so imeli zelo dober obisk tudi v septembru, včeraj pa so v skladu z omejitvami morali ponovno zapreti svoja vrata.


Tako kot vsako jesen so tudi v jubilejnem letu pripravili novo občasno razstavo. Letos je to razstava 29 mesecev bojev ob Soči, ki so jo postavili prav v teh dneh. Avtor razstave je kustos Jaka Fili, oblikovala jo je Barbara Bogataj Kokalj. Pretekle razstave so predstavljale osebne zgodbe vojakov z obeh strani frontne črte, tokratna razstava pa predstavlja kronološki pregled dogodkov na soški fronti. 

Ob letošnji obletnici so pripravili še eno novost, prenovljen vodnik po muzeju v obliki knjižnice. Vse novosti bodo obiskovalcem na ogled, ko bodo razmere ponovno dovoljevale odprtje muzeja.Simona Skočir

Fotografija: Kobariški muzej
 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
24.11.2020
-2°C / 14°C
sreda
25.11.2020
-2°C / 14°C
četrtek
26.11.2020
1°C / 13°C