DANES JE GLAVNI SVETI MARTIN

Sreda, 11. november 2020

Danes je Sveti Martin in če bi bilo po starem, bi se v vseh vinskih kleteh kar trlo gostov, častilcev dobre kapljice in ljubiteljev vesele družbe. Vinarji so delili krizo vseh dejavnosti in tudi danes jim ni prizanešeno. Na martinovanje morajo pozabiti, na Primorskem valu pa smo za oddajo V središči skušali zbrati nekaj mnenj vinarjev, v goste pa smo povabili tudi ministra za kmetijstvo Jožeta Podgorška.


Kmetijo Benčina boste našli v gručasti vasi Lože v zgornji Vipavski dolini. O tem, da je gospodar Dušan Benčina odličen vinar, pričajo tudi številne nagrade in priznanja, ki jih je prejel za svoja vina.
V kleti lahko na degustaciji poskusite vina različnih sort: sauvignon, chardonnay, rebula, pinela, laški rizling, modri pino, Benčinovo rdeče, cabernet. Domačija pa je vključena tudi v projekt Vipavske vinske ceste. Z Dušanom Benčino se je pogovarjala Ana Štokelj.


Posnetek vinarstvo Benčina



K pogovoru smo povabili tudi vinarja Petra Ferjančiča s Planine. Peter in Anica sta se ob prevzemu posestva v začetku devetdesetih let odločila brezpogojno nadaljevati v daljno leto 1809 segajočo tradicijo in se osredotočiti na vinogradništvo.
Karakter vin Ferjančič se kleše v objemu sonca in vipavske burje na sedmih hektarjih raznolikih vinogradov, posejanih po obronkih Zavrha, Svetega Pavla, Majerije, Pila, Planine in Stopš. Sončna, zahtevna terasasta pobočja z mineralno lapornato zemljo botrujejo butičnim količinam vrhunskega pridelka. O tem, kako so prebrodili letošnjo leto in kakšni so obeti, se je s Petrom pogovarjala Ana Štokelj.



Posnetek Vinarstvo Ferjančič



Še vedno poslušate oddajo V središču na Primorskem valu, kjer se na to Martinovo sredo pogovarjamo o vinu.
Čeprav je v zadnjem obdobju doživela zelo turbulentna gospodarska obdobja, je klet Vipava 1894 še vedno ime, ki ga mnogi kmetje izgovarjajo s ponosom. Kronika kleti je razgibana in neločljivo povezana z burno preteklostjo Vipavske doline. Poleti 2017 je vajeti kleti in s tem njeno usodo prevzel vinar Hannes Sabathi, doma z avstrijske Štajerske, ki mu stoji ob strani močna avstrijsko-slovenska ekipa sodelavcev. S tem je bila usoda družbe postavljena na nove temelje. Njen cilj je pridelava najboljših vin, kar jih je mogoče izvabiti iz te pokrajine − s pristnim značajem in jasno prepoznavnostjo porekla. S kletjo Vipava sodeluje 350 vinogradnikov, ki so pri podvigu podjetnega Hannesa Sabathija najpomembnejši partnerji.
In koga drugega bi lahko v oddaji o vinu povabili pred mikrofon, kot direktorja te družbe, to je Jakob Blaschitz. Z njim se je pogovarjala Metka Rupnik.



Posnetek Jakob Blaschitz




Te dni smo se pogovarjali z več kmeti v Vipavski dolini in smo bili kar presenečeni, ker v odgovorih niso bili srditi nad kmetijsko politiko v obdobju korone. Tudi naši današnji sogovorniki so potrdili pomoč tudi države.
In kakšno politiko krojijo na vladnem nivoju? Metka Rupnik se je ob koncu oddaje V središču na Primorskem valu pogovarjala z ministrom Jožetom Podgorškom.



Posnetek Jože Podgoršek





Naša oddaja v središču, ki je bila danes vinsko obarvana, se je iztekla. Pripravili so jo Metka Rupnik, Ana Štokelj in Ivan Seljak.

Vinarstvo Benčina
Vinarstvo Ferjančič
Klet Vipava
Minister za kmetijstvo

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!



Pozabljeno geslo?

 

torek
17.09.2024
10°C / 22°C
sreda
18.09.2024
14°C / 23°C
četrtek
19.09.2024
12°C / 22°C