TUDI GIMNAZIJCI PRED ODLOČITVIJO O IZBIRI ŠTUDIJA IN POKLICA

Četrtek, 19. november 2020

Pred dijaki četrtih letnikov srednjih šol je sedaj obdobje, ko bodo več in pogosteje kot prej razmišljali o svoji nadaljnji študijski in poklicni poti. Če so dijaki srednjih strokovnih šol že z vključitvijo v te srednješolske izobraževalne programe nekoliko bolj usmerili svojo poklicno izbiro, pa to običajno ne velja za gimnazijce, saj imajo ti po zaključeni splošni maturi pravzaprav odprta vrata v vse študijske smeri. Štiri gimnazijska leta pa dajo tudi nova, široka znanja in zlasti ponudijo čas za oblikovanje osebnosti in temeljitejši razmislek o poklicni poti.

Izkušnje iz minulih let kažejo, da le manjši delež gimnazijcev zaključnih letnikov že med šolanjem na gimnaziji izostri svojo odločitev in jasno izbere študijsko smer, večina se jih o tem odloči v zadnjih tednih pred prvimi prijavnimi roki za vpis na fakultete.

Ali sta se že odločili, kateri študij in poklic bosta izbrali, kaj je oziroma bo pri odločitvi odtehtalo: lastna želja, predhodni dosežki na izbranem področju, poklicna usmerjanja, ki jih izvaja zanje gimnazija, nasveti prijateljev, staršev ali možnost pridobitve štipendije in zaposlitve po dokončanem študiju ... O tem se je Metka Rupnik pogovarjala z dvema gimnazijkama, dijakinjama 4. letnika Gimnazije Jurija Vege Idrija Dašo Vončina in Zalo Serženta Seljak.


 

pogovor z Dašo Vončina in Zalo Serženta Seljak

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
12.05.2021
10°C / 25°C
četrtek
13.05.2021
13°C / 18°C
petek
14.05.2021
13°C / 18°C