TUDI NA PRIMORSKEM NAJVEČJA KRIZA V DOMOVIH ZA STAREJŠE

Četrtek, 19. november 2020

Na severnem Primorskem je  stanje najbolj pereče v domovih starejših. V Domu upokojencev Nova Gorica, kjer v spomladanskem valu niso imeli virusa,  je trenutno aktivno okuženih kar 86 stanovalcev in 28 zaposlenih. V njihovi enoti Podsabotin pa je 53 okuženih stanovalcev in še 6 zaposlenih.Direktor Bojan Stante: V Domu upokojencev Gradišče nad Prvačino, kjer poteka še energijska obnova objekta in je gradbišče,   je trenutno 26 okuženih stanovalcev in 16 zaposlenih.  Direktor Silvano Gregorič   meni, da je položaj resen, a še vedno obvladljiv. Jutri bo ena od njihovih stanovalk praznovala 103 rojstni dan.


V Domu starejših Bor Črni vrh nad Idrijo je položaj tudi zelo zahteven s številnimi okuženimi oskrbovanci in tudi zaposlenimi. Virus se je pri njih širil, čeprav so ob prvih okužbah 10 stanovalcev premestili v rdečo cono izven doma. A očitno tudi to ni zajezilo širitve okužb.
V preostalih dveh domovih v idrijski občini, v Idriji in na Marofu, pa so prisotne samo posamične okužbe, skupaj 3, in za zdaj ni težav. Prav tako se okužb uspešno branijo v Domu starejših občanov v Ajdovščini in centru starejših Pristan v Vipavi, kjer so ukrepe, tudi glede obiskov, sprejemali že nekaj tednov pred predlaganimi s  strani države.  V obeh so posamezne okužbe zaznali pri zaposlenih, ki pa so bili že prej v samo izolaciji.

V Domu upokojencev Podbrdo enota Tolmin ni okuženih, v enoti Podbrdo pa so le 3 oskrbovanci. Položaj pa se umirja v posebni enoti Petrovo Brdo, kjer je bila v začetku tega vala okužena večina stanovalcev in tudi številni zaposleni.  


Na sliki: Dom upokojencev N. Gorica (FRoto CZ)


Bojan Stante

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
24.11.2020
-2°C / 14°C
sreda
25.11.2020
-2°C / 14°C
četrtek
26.11.2020
1°C / 13°C