V OBČINI KOBARID NADALJUJEJO S PRIZADEVANJI ZA DEZINFEKCIJO PITNE VODE BREZ KLORA

Nedelja, 22. november 2020

Po tem, ko so pred kratkim na vodovodnem sistemu v Sužidu namestili UV-žarnico za dezinfekcijo vode, v občini Kobarid nadaljujejo s prizadevanji za zagotavljanje čim bolj zdrave pitne vode. Pred kratkim si je župan občine Kobarid Marko Matajurc skupaj s predstavniki Komunale Tolmin, ki skrbi za vodovodne sisteme v občini, in predstavnikom dobavitelja UV-žarnic ogledal vodovodne sisteme in vodohrane v posameznih naseljih na območju občine. Glede na to, da je glavni predpogoj za namestitev UV-žarnic oprema vodohranov z električno energijo, bi lahko skladno s tem najprej opremili vodovodni sistem na Vrsnem, v Idrskem in Sedlu, kasneje pa tudi v krajih Smast in Drežnica.


Kot pravi župan Marko Matajurc, si bodo po ogledu stanja na terenu prizadevali, da za ta namen zagotovijo sredstva v proračunu za leto 2021, ki je že v pripravi. Končna odločitev o tem, na koliko vodovodnih sistemih v občini bi lahko v prihodnje namestili UV-žarnice za dezinfekcijo vode, bo torej v rokah občinskih svetnikov.


Pred kratim je bila UV-žarnica nameščena na vodovodnem sistemu v Sužidu, kjer je sicer prehod iz dezinfekcije s klorom na dezinfekcijo z UV-žarnico povzročil nekaj preglavic, krajani morajo vodo še vedno prekuhavati. Zadnji rezultati so sicer dobri, glavni preizkus kakovosti vode bodo bolj deževni dnevi, ki običajno poslabšajo kvaliteto vode. 

Izjava Marko Matajurc


Po besedah direktorja Komunale Tolmin Bertija Rutarja je tudi v njihovem interesu zmanjšanje dezinfekcije s klorom in niso proti dezinfekciji z UV-žarnicami, vendar so hkrati kot upravljavci dolžni zagotoviti, da je pitna voda neoporečna. To pa bo, kot pravi Berti Rutar, zelo težko doseči brez vsaj občasnega dodajanja klora.

Simona Skočir

Fotografija: Občina Kobarid
 

Izjava Marko Matajurc

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sreda
12.05.2021
10°C / 25°C
četrtek
13.05.2021
13°C / 18°C
petek
14.05.2021
13°C / 18°C