SIVA POT VODI ME V ŽIROVSKI VRH

Nedelja, 22. november 2020

Tokrat predstavljamo kraj, v katerem je nekoč deloval edini rudnik urana v Sloveniji. Po sivi poti gremo do Žirovskega Vrha, kraja, ki leži na 10 kilometrskem hrbtu med dolinami potoka Brebovščice in potokov Sovre ter Račeve. Žirovski Vrh je lep primer kraja, ki sledi razvoju in gre v korak s časom. Da je temu tako, gre zahvala prebivalcem, ki s svojimi inovativnimi idejami skrbijo za njegovo prepoznavnost in urejenost. Ekološki kmetje, podjetniki različnih profilov in društva so samo nekateri iz med njih. Med aktivnejšimi je treba posebej izpostaviti Turistično društvo Žirovski Vrh. Društvo s tradicijo sklepa trdne vezi in prijateljstva med sovaščani. Znano je predvsem po prireditvi vsakoletnega Praznika žetve, pa tudi drugih dejavnostih, s katerimi se trudijo ohranjati preteklost in soustvarjati sedanjost ter prihodnost svojega kraja. V nadaljevanju bomo prisluhnili predstavnici turističnega društva Žirovski Vrh, Luciji Kavčič. Predstavila bo novosti, ki so v zadnjih letih obogatile Žirovski Vrh.


Lucija Kavčič 1Vsestransko aktivna Lucija Kavčič se poleg predsedništva ukvarja tudi s podjetništvom. Pravzaprav je njeno novo podjetje še v fazi razvoja. Izdelovala bo unikatne mozaike. Če želite izvedeti kakšne, ji prisluhnite.


Lucija Kavčič 2


Najvišje ležeča točka Žirovskega Vrha je Goli vrh z 962 metri nadmorske višine, med priljubljene izletniške točke pa spada Lovska koča na Javorču, ki leži na nadmorski višini 901 m. Ta je zaradi trenutnih razmer zaprta, sta pa njena nova oskrbnika Saša Pivk Avsec in Boštjan Avsec že v veliki pripravljenosti na ponovno odprtje. Presenetila vas bosta s številnimi novostmi. Več, pa v pogovoru s Sašo Pivk Avsec.Saša Pivk AvsecZa pestro, veselo in živahno življenje na Žirovskem Vrhu skrbi tudi družina Peternelj- Stržinar. Sestre Klara, Laura in Samanta Peternelj sestavljajo sestrski glasbeni trio »Tri Planike«, njihova mami Andreja Stržinar, pa šiva kostumsko podobo za dekleta in kostume za dramske skupine ter druge priložnosti. Najprej bomo spoznali šiviljsko dejavnost, potem pa slišali kaj lepega nam imajo za povedati Klara, Laura in Samanta.Andreja Srtžinar in hčerke


Takšno je torej življenje  ljudi v Žirovskem vrhu, predvsem pa njihovih aktivnih in podjetnih posameznikov. Boste še lahko rekli, da se v oddaljenih vaseh ne da ustvariti imenitnega bivalnega okolja?Ksenija Mlinar.

Lucija Kavčič 1
Lucija Kavčič 2
Saša Pivk Avsec
Andreja Stržinar in hčerke

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
16.01.2021
-5°C / 8°C
nedelja
17.01.2021
-6°C / 7°C
ponedeljek
18.01.2021
-4°C / 8°C