DANES ZAČETEK UREJANJA MODRE DVORANE V RDEČO CONO ZA MOREBITNE POTREBE DOMA UPOKOJENCEV

Nedelja, 22. november 2020

Po najnovejši epidemiološki statistiki je v občini Idrija 116 aktivno okuženih prebivalcev. Večina jih je v domovih za starejše, ki jih je tudi najteže obvarovati pred vnosi in prenosi koronavirusnih okužb. Še naprej zaznavamo tudi posamezne, razpršene primere okužb. 14-dnevna pojavnost v naši občini znaša 982 na 100.000 prebivalcev (na državni ravni je 954 na 100.000 prebivalcev).

Z zelo zaostrenimi razmerami se torej spopadajo predvsem v domovih za starejše. V Domu Bor v Črnem Vrhu so po zadnjih dostopnih podatkih okužbo potrdili pri 73 stanovalcih (od tega jih je 16 nastanjenih v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti na Medvedjem Brdu) in pri 31 zaposlenih.

Nove primere okužb so potrdili tudi v Domu upokojencev Idrija, enota Marof. Civilna zaščita je tako danes pomagala pri preurejanju Modre dvorane v Idriji v začasno rdečo cono, če bi jo potrebovali. Dejavnosti vodi DU Idrija, ki je zagotovil tudi opremo in izvajalce. Da je Modra dvorana primerna za začasno rdečo cono, je potrdila skupina koordinatorjev za preprečevanje in obvladovanje okužb z virusom SARS-CoV-2. Dvorano se bo razdelilo v sektorje, in sicer v spalni ter dnevni del z jedilnico. S postavitvijo pregradnih panelov bodo za zdaj uredili 17 dvoposteljnih sob za morebitno nastanitev starostnikov s potrjeno okužbo. Objekt bo pripravljen do večera. Izkušnje iz drugih krajev namreč kažejo, da je širitev okužb v domovih lahko zelo hitra in da je treba predvideti in pravočasno urediti tudi zunanjo rdečo cono. Pri vzpostavitvi teh socialnovarstvenih zavodov sodelujejo tudi s civilno zaščito.

Epidemija torej še ni premagana, zato znova pozivamo k spoštovanju znanih preventivnih ukrepov. In držimo pesti, da se bodo razmere čim prej izboljšale, saj je to leto zelo naporno za vse.

Občinski štab CZ Idrija

 

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

acergama dne 22.11.2020 ob 18:28:49
#2
Pa še to...večina držav ima odprte lokale,samo zmanjšali so čas obratovanja in tam se ukrepi spoštujejo, pri nas pa vse zabito, veliko jih bo propadlo in končalo na zavodu, ljudje pa se brez nadzora družijo po privatnih prostorih...in potem se odločevalci čudijo zakaj se ne zmanjšuje okuženost ??
acergama dne 22.11.2020 ob 18:14:39
#1
Povsod jih je največ po domovih, ki so najbolj ogroženi, zato bi se morali odločevalci, ki ne vidijo dlje od ljubljane vprašat, kakšen smisel ima nošenje mask po praznih vaških cestah in ulicah ??Pozabljeno geslo?

 

sobota
16.01.2021
-5°C / 8°C
nedelja
17.01.2021
-6°C / 7°C
ponedeljek
18.01.2021
-4°C / 8°C