NA BOVŠKEM ZAKLJUČILI S PROJEKTOM PRENOVE JAVNE RAZSVETLJAVE

Ponedeljek, 23. november 2020

V občini Bovec so zaključili s projektom prenove javne razsvetljave na Bovškem, v katerem so zagotovili sodobno javno razsvetljavo, ki bo omogočala kakovostno osvetlitev javnih površin ob sočasnem zmanjšanju svetlobnega onesnaževanja in znižanju porabe električne energije emisij CO2.


Župan Valter Mlekuž je pojasnil, da so obstoječe svetilke zamenjali z varčnejšimi svetilkami v LED tehnologiji, ki zagotavljajo optimalno osvetlitev javnih površin, hkrati pa ponoči s samodejnim prilagajanjem svetlosti dodatno poskrbijo za manjšo porabo električne energije in manjše svetlobno onesnaževanje. »To je nenazadnje tudi pomemben doprinos k trajnostnemu razvoju, h kateremu stremi naša občina,« še dodaja Mlekuž.


Obnova je zajemala 286 svetilk, ki se napajajo iz 32 prižigališč, brez sprememb na električnem omrežju javne razsvetljave in brez gradbenih posegov. Za ta namen je Občina Bovec namenila nekaj nad 77 tisoč evrov proračunskih sredstev.


Kot še dodajajo na občini, bodo s to investicijo prihranili pri stroških vzdrževanja, saj ga pri tovrstnih svetilkah skoraj ni. Prav tako se bo po izračunih dosedanja poraba električne energije, ki je znašala okoli 83,3 kilovatne ure na prebivalca, zmanjšala na raven pod 35 kilovatnih ur na prebivalca, s čimer bo precej pod zakonsko predpisano porabo, ki sicer znaša 44,5 kilovatne ure na prebivalca. Zmanjšanje porabe električne energije pa seveda pomeni tudi manjši strošek. V sklopu projekta je Občina Bovec posodobila tudi kataster svetilk v javni razsvetljavi.
 

Simona Skočir (vir: Občina Bovec)

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
24.01.2021
5°C / 10°C
ponedeljek
25.01.2021
0°C / 6°C
torek
26.01.2021
-3°C / 9°C