V GORENJI VASI BODO ZA STAREJŠE UREDILI ENOTO DNEVNEGA VARSTVA IN ZAČASNE NAMESTITVE

Torek, 24. november 2020

Občina Gorenja vas - Poljane bo iz Evropskega sklada za regionalni razvoj prejela sredstva za 1,4 milijona evrov vreden projekt preureditve starega objekta v Gorenji vasi v enoto dnevnega varstva in enoto za začasno namestitev starejših. Dela bodo stekla prihodnje leto. Hiša generacij pa bo pomagala starejšim, da čim dlje ostanejo v domačem okolju.

Občina Gorenja vas - Poljane je skupaj s Centrom slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka, ki bo organiziral izvajanje storitev v novi enoti, junija pripravila vlogo za javni razpis ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti za sofinanciranje vlaganj v infrastrukturo, namenjeno izvajanju dnevnih oblik varstva in začasnih namestitev za starejše.
Na sliki: Župan Milan Čadež in Direktorica CSS Škofja Loka Silva Košnjek

Septembra so na občini prejeli obvestilo, da so bili na razpisu uspešni, zdaj pa je pogodba za realizacijo projekta tudi podpisana, so včeraj sporočili iz Občine Gorenja vas - Poljane. 1,4 milijona evrov vredno gradnjo bodo po podpisani pogodbi o sofinanciranju v celoti financirali z nepovratnimi sredstvi države in EU.

Občina medtem prispeva stroške projektne dokumentacije. Trenutno so v izdelavi projekti za izvedbo del. V začetku novega leta bo objavljen razpis za izbiro izvajalca del, v drugi polovici leta pa bo lahko stekla leto in pol trajajoča adaptacija ter preureditev objekta stare šole v Gorenji vasi v tako imenovano Hišo generacij.

Projekt temelji na že pred leti izdelanem projektu medgeneracijskega središča v Gorenji vas, ki sta ga občina in Center slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka letos spomladi pregledala in dopolnila ter ga tako prilagodila novemu razpisu ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnost.

V Hiši generacij bodo vzpostavili enoto dnevnega varstva in enoto začasnih namestitev. Enota dnevnega varstva bo lahko sprejela šest do osem, enota začasnih namestitev pa 16 uporabnikov. Dnevno varstvo bo delovalo v pritličju, kjer bodo velik skupni prostor, kuhinja z jedilnico in soba za počitek. Objekt bo obdan z vrtom za druženje na prostem in pokrito teraso. V zgornjih dveh nadstropjih bodo urejene sobe za začasno namestitev starejših s spremljajočimi prostori.

Začasna namestitev pa je oblika institucionalnega varstva, namenjena posameznikom, ki zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja, poškodbe, rehabilitacije po odpustu iz bolnišnice ali začasne odsotnosti svojcev potrebujejo celodnevno oskrbo. Začasna namestitev traja največ 90 dni.


Foto: Občina Gorenja vas - poljane


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
24.01.2021
5°C / 10°C
ponedeljek
25.01.2021
0°C / 6°C
torek
26.01.2021
-3°C / 9°C