ČUFARJEVE PLAKETE LETOS GORENJSKIM LJUBITELJSKIM GLEDALIŠČNIKOM

Ponedeljek, 23. november 2020

Gledališče Toneta Čufarja Jesenice je za zaključek 33. Čufarjevih dni v nedeljo zvečer razglasilo najboljše predstave letošnjega festivala ljubiteljskih gledališč. Dnevi so potekali v znamenju ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa, kar je v praksi pomenilo, da si je strokovna žirija uprizoritve ogledala na posnetkih v domačem okolju, nato pa prek spletnih orodij soočila svoja mnenja. Zaradi posebnosti letošnjega izbora in položaja v državi se je žirija, ki so jo sestavljali Bojan Maroševič, Maja Gal Štromar in Rok Andres, odločila, da podeli dve enakovredni nagradi.

Čufarjevo plaketo za najboljšo uprizoritev je žirija podelila komediji Vozi, Miško! Dušana Kovačeviča v priredbi in režiji Gregorja Čušina ter izvedbi igralske skupine pri Gledališču Toneta Čufarja Jesenice. Čufarjeva plaketa za posebne dosežke oziroma za najboljšo ansambelsko igro pa gre v roke Kulturnemu društvu Loški oder za avtorsko reciklažo Feydeaujeve komedije Strasti, laži in maček v žaklju v režiji Milana Goloba.

Zaradi izrazitega kolektivnega pristopa pri večini tekmovalnih uprizoritev se je strokovna žirija odločila, da tokrat ne podeli Čufarjevih plaket za najboljšo moško in najboljšo žensko vlogo.

Čeprav gledališča zaradi epidemiološkega položaja predstav na Jesenicah niso mogla odigrati, pa so si jih gledalci lahko vseeno ogledali, in sicer preko Youtube kanala gledališča. V tekmovalnem programu je bilo šest predstav, ki jih je izmed 22 prijavljenih izbral selektor, dramaturg in animator Anže Virant. Vsaka predstava je bila na ogled na izbrani dan od 14. do 19. novembra.

Predstave so skupaj imele 5404 virtualne obiskovalce, ki so lahko predstave tudi ocenili. Oddanih je bilo 1306 elektronskih glasovnic. Najvišjo povprečno oceno 4,65 in s tem Čufarjevo plaketo za najboljšo predstavo po oceni gledalcev je prejela predstava Visoška kronika v režiji Andreja Šubica in izvedbi Kulturnega društva dr. Ivan Tavčar Poljane nad Škofjo Loko.

Poleg omenjenih treh predstav so bile na festival uvrščene še reinterpretacija Linhartove drame Ta veseli dan ali kaj takega se lahko zgodi samo v Idriji, ki sta jo pripravila Dramatično društvo Idrija in Mala gledališka šola Gimnazije Jurija Vege Idrija v režiji Ane Kržišnik Blažica, črna komedija Jeana Anouilha Orkester v režiji Dejana Spasića in izvedbi gledališkega društva Cuker teater Portorož ter avtorska predstava ! Jana Podbrežnika in Luke Piletiča. 


Na sliki: Nagrajeni gledališčniki iz Poljan

Po STA

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
24.01.2021
5°C / 10°C
ponedeljek
25.01.2021
0°C / 6°C
torek
26.01.2021
-3°C / 9°C