NOVA KNJIGA STOJANA KENDE O ZGODOVINI ČEVLJARSTVA V TOLMINU

Torek, 24. november 2020

V začetku novembra je v samozaložbi izšla nova knjiga Stojana Kende Od čevlja do tovarne čevljev »Jelen« Tolmin, ki opisuje čevljarstvo v Tolminu po 2. svetovni vojni. 

Zgodovina čevljarstva na Tolminskem je pestra, kot je zapisano v uvodni besedi, je čevljarstvo mnogim Tolmincem nekoč dajalo zaslužek, poskrbeli pa so tudi, da so bili prebivalci dobro obuti. Stojanu Kendi čevljarstvo ni tuje, s to obrtjo se je ukvarjal že njegov oče. Prva ideja za knjigo se je avtorju porodila pred nekaj leti, ko je med očetovimi stvarmi našel kar nekaj fotografij in dokumentov, ki so se nanašali na začetek čevljarske industrije v Tolminu. Po brskanju v arhivih, raziskovanju in pogovorih z nekdanjimi zaposlenimi je začel oblikovati kroniko te panoge v Tolminu, v kateri je opisano čevljarstvo v obdobju po 2. svetovni vojni do leta 1974, ko je tovarna čevljev Jelen prešla pod Planiko Kranj. Zapisi so podkrepljeni z dokumenti, usklajeni s članki iz časopisov in pričevanji zaposlenih ter raznimi dokumenti. 

Pogovor s Stojanom Kendo


Simona Skočir


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
24.01.2021
5°C / 10°C
ponedeljek
25.01.2021
0°C / 6°C
torek
26.01.2021
-3°C / 9°C