RAČUNSKO SODIŠČE OBČINI VIPAVA IZDALO NEGATIVNO MNENJE

Sreda, 16. december 2020

Računsko sodišče je revidiralo pravilnost poslovanja Občine Vipava v letu 2018 in izreklo negativno mnenje.  Med drugim so ugotovili nepravilnosti, ki so se nanašale na pomanjkljivo pripravo posameznih proračunskih dokumentov, evidence nepremičnega premoženja in načrta razpolaganja z njim. Ugotovili pa so tudi nepravilnosti pri objavi javnih razpisov za dodeljevanja tekočih transferov nepridobitnim organizacijam in ustanovam, piše na spletni strani računskega sodišča.

V 14 primerih ravnanja s stvarnim premoženjem občina ni imenovala skrbnika pravnega posla. Kupcu je občina izročila zemljiškoknjižno dovolilo za vpis lastninske pravice v zemljiško knjigo pred prejemom celotne kupnine. V šestih primerih pred sklenitvijo neposredne najemne pogodbe oz. oddaje v brezplačno uporabo ni objavila namere o oddaji premoženja v najem. Dve najemni pogodbi je občina sklenila za nedoločen čas, pogodbo o oddaji poslovnega prostora v brezplačno uporabo pa za predolgo obdobje.

Na te in še kopico drugih pomanjkljivosti iz obdobja prejšnjega župana se je že odzval trenutni župan Goran Kodelja, ki je povedal, da so veliko pomanjkljivosti že odpravili. Med pomembnejšimi ukrepi je občina vzpostavila poslovne procese priprave proračuna, zaključnega računa proračuna ter polletnega poročanja, prodaj nepremičnega premoženja in oddaj prostorov v najem, javnega naročanja ter dodeljevanja tekočih transferov nepridobitnim organizacijam in ustanovam.

Po ugotovitvah Kodelje je računsko sodišče v revizijskem poročilu precej pozornosti namenilo tudi pravnima posloma, ki ju je občina Vipava v letu 2013 sklenila z Univerzo v Novi Gorici in družbo Skapin. Z univerzo je vipavska občina sklenila zakupno pogodbo, s katero je oddala obnovljeni dvorec Lanthieri v zakup univerzi za obdobje 85 let, z družbo Skapin pa je občina sklenila koncesijsko pogodbo za rekonstrukcijo javne razsvetljave in pogodbeno zagotavljanje prihranka energije, je pojasnil.

Občina je sicer vpletene pozvala k ureditvi medsebojnih razmerij, ki izhajajo iz sklenjenih pravnih poslov, za enkrat pa se stvari odvijajo tudi na pristojnem sodišču.


Foto: Ana Štokelj
Po STA

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

torek
23.04.2024
7°C / 12°C
sreda
24.04.2024
7°C / 14°C
četrtek
25.04.2024
6°C / 15°C