GODBENO DRUŠTVO RUDARJEV IDRIJA BO Z VAMI TUDI LETOS

Četrtek, 17. december 2020

Godbeno društvo rudarjev Idrija bi moralo letos obeležili svojo 355. obletnico neprekinjenega glasbenega ustvarjanja kot verjetno najstarejši še vedno delujoči godbeni sestav na svetu. Namesto prazničnega promenadnega koncerta in budnice ob prvem maju pa so zaradi prvega vala epidemije po idrijskih ulicah poslali le mobilno enoto z zvočnimi posnetki. Drugi val epidemije bo decembra poslušalcem vzel tudi tradicionalni prednovoletni koncert. Godbeniki pa vseeno ne bodo pustili, da bi se leto 2020 zaključilo brez žlahtnih plehmùskarskih zvokov.


Tako bodo najprej ponovno aktivirali mobilno enoto. Ta bo že to soboto dopoldne romala po ulicah Idrije ter predvajala koračnice in posnetke s prejšnjih godbenih koncertov.


Mobilna enota bo v tednu pred božičem obiskala tudi svoje najzvestejše poslušalce. Godbeniki jo bodo poslali v Dom upokojencev Idrija in Marof, Dom za starejše Bor v Črnem Vrhu in v Psihiatrično bolnišnico v Idriji, s čimer se bodo poklonili tistim, ki jih je epidemija najhuje prizadela, in vsem, ki so skrbeli zanje.

Nato pa bo zopet odmevalo v Idriji. V nedeljo, 27. decembra ob 16. uri bodo posnetki iz bogatega arhiva godbe zadoneli z enega idrijskih hribov. Božične melodije bodo tako sicer dosegle veliko domov v idrijski kotlini, prav vsi poslušalci pa boste lahko na svoj račun prišli dan zatem.


Godbeno društvo rudarjev Idrija bo namreč v sodelovanju s Primorskim valom pripravilo tudi novoletni koncert, ki mu boste lahko prisluhnili prav vsi. Praznične melodije, ki jih bo povezovala Sanja Rejc, bomo z vami delili v ponedeljek, 28. decembra ob 20. uri.


Naj povemo, da svoj nekoliko drugačen praznični koncertni program pripravljajo tudi cerkljanski godbeniki. Več o tem v naših prihodnjih informativnih oddajah, že zdaj pa vam lahko zaupamo, da boste tudi njim lahko prisluhnili na posebnem radijskem koncertu, v torek 29. decembra.


Foto: arhiv društva (R. Zabukovec)

Sonja Benčina

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
10.12.2023
2°C / 11°C
ponedeljek
11.12.2023
2°C / 13°C
torek
12.12.2023
3°C / 12°C