ABRAHAM JE PRESTOPIL PRAG PRIMORSKEGA VALA

Nedelja, 03. januar 2021

3. januarja, 1971, je bila rojena ena prvih slovenskih radijskih postaj, Radio Cerkno, vse do danes pa je med drugim znana po tem, da ima od vseh lokalnih medijev sedež v najmanjšem slovenskem kraju. Po 50 letih je doživela različne statusne in tehnične spremembe, kljub kriznim obdobjem pa ni nikoli postala odvisna ali celo del vseslovenskih radijskih mrež.
 

Družba Radio Cerkno in lastniško povezana družba Radio Kobarid danes tvorita edino nekomercialno radijsko mrežo Primorski val, ki tehnično in vsebinsko pokriva večji del severne Primorske, pa tudi del osrednje Slovenije. Kljub povezavi pa sta oba izdajatelja ohranila zakonsko predpisane vsebine matičnih studiev.
 

Zakaj so se nekoč radijske postaje rojevale daleč od centrov, ni težko uganiti. Lokalna informacija je bila za prebivalce po vaseh idrijsko cerkljanskega in tolminskega hribovja nadvse pomembna. Tudi vsebin zaradi razgibanega območja ni nikoli zmanjkalo. Radio Cerkno, kar je bilo tudi njegovo prvo programsko ime, je spremljal tri velike potrese, uničujoče poplave, pomembno vlogo je opravil v času osamosvajanja Slovenije. 
Prvi uredniški posvet


Današnji Primorski val ustvarja šesterica redno zaposlenih in nekajkrat toliko zunanjih sodelavk in sodelavcev. Zaradi velike oddaljenosti ohranjamo dva studia, v Tolminu in Cerknem, poleg tega pa še dopisništvo v Idriji. Program razširjamo preko kar devetih oddajniških točk. Vodstvo obeh izdajateljev, Radia Cerkno in Radia Kobarid, si je vsa leta prizadevalo pridobiti in ohraniti statuse posebnega pomena, ki temeljijo na visokih programskih standardih. Med te, poleg programskih vsebin, sodi tudi dosledna raba slovenskega jezika in radijskega govora.
 

Tehnični in kadrovski razvoj bo le ena osrednjih nalog v prihodnje. Zelo pomembno bo redno sodelovanje pri oblikovanju ustrezne zakonodaje, ki bo naklonjena razvoju slovenske medijske krajine. Brez sistemske podpore, ki so jo sedaj deležni preko letnih razpisov Ministrstva za kulturo, taki mediji ne bodo preživeli.

Ob svoji 50 letnici je Primorski val prejel številne čestitke, tudi v današnjem programu jih boste slišali kar nekaj. Najpomembneje pa je, da se jutri pričenja novo 50 letno obdobje, ki ga bodo zanesljivo zaznamovali dobri in slabi dogodki, zanimive poslušalke in poslušalci, pa tudi sodelavke in sodelavci, ki  ustvarjajo sveže gazi v medijski krajini.
Ivan Seljak

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

sobota
16.01.2021
-5°C / 8°C
nedelja
17.01.2021
-6°C / 7°C
ponedeljek
18.01.2021
-4°C / 8°C