MNOŽIČNO TESTIRANJE TUDI V CERKNEM

Torek, 12. januar 2021

V skladu z navodili pristojnega zdravstvenega ministrstva in vlade RS smo v ZD Idrija takoj po novoletnih praznikih pričeli z organizacijo in izvedbo prostovoljnega testiranja s t. i. »HAG testi« za prebivalce občin, na območju katerih zavod deluje. ZD Idrija je tako že konec lanskega leta, takoj po prejemu navodil, skupaj s Civilno zaščito Idrija in idrijsko občino poiskal ustrezno lokacijo, s skupnimi močmi pa poskrbel za vso organizacijsko, logistično, strokovno in kadrovsko podporo tako, da se je množično testiranje najprej pričelo v Idriji. Prebivalci občin Idrija in Cerkno so se doslej lahko testiranja udeležili v pritličnih prostorih podhoda Magazin v Idriji, vsak delovni dan, med 11. in 16. uro. V nadaljevanju pa smo v sodelovanju s Civilno zaščito Cerkno in občino Cerkno poiskali tudi ustrezen prostor v Cerknem.


Množično testiranje v Cerknem v prostorih Centra šolskih in obšolskih dejavnosti


V Cerknem bo množično testiranje potekalo ob četrtkih, med 12. in 16. uro, zainteresirani pa se lahko testiranja udeležijo v prostorih Centra šolskih in obšolskih dejavnosti Cerkno, tik ob Osnovni šoli Cerkno.

Glede na dejstvo, da bo množično testiranje ob četrtkih potekalo v Cerknem, pa je izvedba testiranja prilagojena tudi v Idriji, kjer se bo v pritličnih prostorih podhoda Magazin poslej mogoče testirati vsak ponedeljek, sredo in petek.


Do vključno torka v Idriji opravili 331 testov, pozitivnih 6 odstotkov


ZD Idrija je za izvedbo testiranja v začetku leta prejel 1.150 testov, do vključno torka, 12. januarja, je bila skupaj opravljenih 331 testov, od tega je bilo 20 pozitivnih, kar predstavlja 6 odstotkov.

Ker gre za presejalno testiranje je izjemnega pomena, da se posamezniki za testiranje odločijo le v primeru, ko NE kažejo bolezenskih znakov, v primeru bolezenskih znakov ali morebitnega suma na okužbo s koronavirusom pa se je potrebno še naprej telefonsko obrniti na ambulanto izbranega osebnega zdravnika v ZD Idrija ali ZP Cerkno oziroma v primeru nujnih stanj poklicati ambulanto NMP ZD Idrija. Še vedno velja, da se za vse, ki se bodo ob ponedeljkih, sredah in petkih v Idriji ali ob četrtkih v Cerknem odločili za presejalno testiranje za testiranje ni potrebno naročiti, s seboj pa naj prinesejo zdravstveno izkaznico in osebni dokument. Vsi testirani bodo o izidu testiranja obveščeni z SMS sporočilom na telefonsko številko, ki jo zdravstvenemu osebju posredujejo ob izvedbi testiranja.


Pričetek cepljenja proti Covidu-19


V ZD Idrija smo v prejšnjem tednu pričeli tudi s sprejemanjem naročil na cepljenje proti Covidu-19. Odprli smo enotno telefonsko številko 05 37 34 222, na kateri se lahko – neglede na izbranega osebnega zdravnika, vsi zainteresirani le naročijo na cepljenje.

To velja za vse, ki imajo izbranega zdravnika v ambulantah ZD Idrija ali ZP Cerkno. Na voljo smo vsak delovni dan, med 8. in 13. uro. Za prijave in informacije nam lahko tudi pišete na cepljenje@zd-idrija.si.


ZD Idrija smo v tem tednu prejeli le 85 odmerkov cepiv, ki so bili zavodu odmerjeni s strani pristojnih državnih služb. Cepiva so bila v sorazmernem delu, glede na obseg opredeljenih pacientov, razdeljena med splošne ambulante ZD Idrija in ZP Cerkno. Pacienti boste o terminu cepljenja obveščeni najkasneje v sredo, 13. januarja, ko bodo v ZD Idrija prvih 85 ljudi cepili proti Covidu-19.


Maja Filipič Trpin, ZD IdrijaKomentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
24.01.2021
5°C / 10°C
ponedeljek
25.01.2021
0°C / 6°C
torek
26.01.2021
-3°C / 9°C