V ŠEMPETRSKI BOLNIŠNICI VSE VEČ OKUŽB, ŠTEVILKE POSKOČILE TUDI V KANALSKI OBČINI

Četrtek, 14. januar 2021

Po zadnjih informacijah iz bolnišnice dr. Franca Derganca v Šempetru pri Gorici  je včerajšnje vnovično testiranje zaposlenih in bolnikov na internističnih oddelkih potrdilo nove okužbe med njimi.
Opravljenih je bilo 146  (PCR) testov, pozitivnih je bilo  6 pacientov.  Skupno, od vdora virusa v belo cono, na teh oddelkih  že 26. Vsi so bili nemudoma premeščeni na covid oddelek (ta je urejen v prostorih stare bolnišnice), kjer je trenutno že 61 bolnikov, kar je daleč največ v tej bolnišnici od izbruha epidemije. Pet od teh je v intenzivni enoti.
Pozitivnih pa je tudi še 6 zaposlenih, je v jutranjem zapisu regijskemu štabu CZ za severno Primorsko navedla strokovna direktorica bolnišnice Dunja Savnik Winkler.   
Razmere v bolnišnici so zares zaostrene, zaradi številnih okužb med zaposlenimi, skupaj že več kot 30,  so potrebne stalne reorganizacije dela in prilagajanje trenutni situaciji. Vse ne nujne posege in preglede se odpoveduje, a kot je zagotovila strokovna direktorica bolnišnice, bodo vsi, ki bodo pomoč zares potrebovali,  te tudi deležni.

Položaj glede okužb pa ni zaskrbljujoč le v bolnišnici v Šempetru, ampak praktično v celotni goriški statistični regiji. V zadnjem tednu se je epidemiološka slika kar drastično spremenila. Resda je kopica okuženih v dveh domovih starejših: v Ajdovščini in Tolminu, a številke aktivno okuženih naraščajo tudi v mestih in vaseh in so razpršene. 


To velja tudi za občino Kanal ob Soči, kjer je bilo vse do druge polovice decembra sorazmerno  malo okužb (pod 20 aktivnih), v zadnjem času pa so številke zelo poskočile.  Trenutno je aktivno okuženih kar 71 ljudi. Kot je povedal poveljnik občinskega štaba CZ Igor Komac, se trudijo trend okužb zaustaviti, tudi z odkrivanjem morebitnih žarišč ter z dodatnim informiranjem  prebivalcev.  Vse občane je prek dveh radijskih postaj nagovorila tudi  županja Tina Gerbec.

Včeraj se je na severnem Primorskem nadaljevalo tudi množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi. Skupno je bilo opravljenih 318 testov, pozitivnih je bilo 20  (6,29 %). To je več kot dan prej, ko je odstotek pozitivnih testov znašal 5,46 %.  Kot običajno je bilo največ hitrih testov opravljenih v Novi Gorici, in sicer 168, pozitivnih je bilo 15 (8,93 %), v Ajdovščini so opravili 65 testov in potrdili 2 pozitivna (3,08 %), v Idriji so odvzeli 39 brisov, tudi tu sta bila 2 pozitivna (5,13 %),  najnižji odstotek pozitivnih testov so včeraj imeli v Tolminu (2,17 %). Opravljenih je namreč bilo 46 testov, le 1 je bil pozitiven.

Danes bo prvič množično testiranje s hitrimi testi organizirano  v Cerknem, potekalo bo med 12. in 16. uro v prostorih Centra šolskih in obšolskih dejavnosti. Za to gre zasluga tudi občini Cerkno in tamkajšnjemu štabu civilne zaščite.    

V Novi Gorici pa so že zgodaj dopoldan začeli s cepljenjem najstarejših, ki niso v domovih. Zdravstveni dom Nova Gorica ima za danes  na voljo 315 odmerkov. Jutri bo cepljenje potekalo še v Ajdovščini. Že včeraj pa so prve starostnike, ki niso v domovih,  cepili v Idriji in Tolminu.


Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

četrtek
04.03.2021
0°C / 15°C
petek
05.03.2021
5°C / 14°C
sobota
06.03.2021
4°C / 12°C