V VESOLJSKEM PROJEKTU SPACELAB TUDI UČENCI OŠ IDRIJA, OŠ CERKNO IN GJV IDRIJA

Četrtek, 21. januar 2021

Jutri se bo preko ZOOM aplikacije odvijal zaključni slovenski, v ponedeljek pa izraelski dogodek pilotskega projekta med Izraelom in Slovenijo SpaceLab, ki je nastal na pobudo Andreje Purkart Martinez, veleposlanice Slovenije v Tel Avivu. 

Projekt organizira Fundacija Ramon, ki je bila osnovana v spomin na v eni od vesoljskih odprav umrlega izraelskega astronavta Ilana Ramona, podpira pa projekte, ki mlade navdušujejo za raziskovanje vesolja. V projektu že sodeluje 52 šol iz Izraela, v Sloveniji pa so v prvi, pilotni izvedbi projekta ob mentorstvu učiteljev vključenih šol ter mentorjev iz centrov šolskih in obšolskih dejavnosti Cerkno, Vojsko, Kavka, Dom Medved in dveh štajerskih CŠOD sodelovale ekipe učencev iz Gimnazije Jurija Vege Idrija, OŠ Cerkno, OŠ Idrija in OŠ Velika Nedelja. 

V le treh tednih so ekipe učencev izdelale vsak svoj stroj Ruba Goldberga, ki omogoča izstrelitev rakete v vesolje. Izdelki slovenskih učecev so navdušili izraelske organizatorje projekta. Več o tem zanimivem projektu pa Domen Uršič s Centra šolskih in obšolskih dejavnosti Cerkno. Pogovarjala se je Metka Rupnik.Foto: Ilan Ramon, prvi izraelski astronavt, član posadke vesoljskega plovila Columbia, ki je leta 2003 (le nekaj minut pred pristankom na Zemlji) doživelo nesrečo, v kateri je umrlo vseh sedem članov posadke (arhiv NASA).  

pogovor z Domnom Uršičem

Komentarji

Oddajte svoj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, si lahko tega ustvarite brezplačno!

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Primorskega vala. Prosimo, da se pri komentiranju držite teme in ne uporabljate sovražnega govora.

Bodite prvi pri komentiranju novice, oddajte svoj komentar!Pozabljeno geslo?

 

nedelja
10.12.2023
2°C / 10°C
ponedeljek
11.12.2023
2°C / 11°C
torek
12.12.2023
2°C / 13°C